Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016

ΜΟΥΣΙΚΗ Βρέθηκε έργο που είχαν γράψει μαζί Μότσαρτ και Σαλιέρι!

Σπουδαία ανακάλυψη
Reproduction d'une gravure intitulée « La Fête à l'Orangerie de Schönbrunn », réalisée par Johann Hieronymus Loeschenkohl, montrant le premier de deux opéras écrits par Mozart et Salieri à la cour impériale d'Autriche, en 1786.
Ανακαλύφθηκε στην Πράγα ένα μουσικό κομμάτι που είχαν γράψει, πάνω από 200 χρόνια πριν, από κοινού ο Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και ο Ιταλός μουσικός Αντόνιο Σαλιέρι, καταρρίπτοντας έτσι τον θρύλο της αντιπαλότητας μεταξύ των δυο! (Ο θρύλος αποδίδει στον Σαλιέρι τον θάνατο του Μότσαρτ).

Η παρτιτούρα, που θεωρείτο εδώ και πολλά χρόνια χαμένη, περιλαμβάνει τη μουσική που έγραψαν μαζί ο Μότσαρτ και ο Σαλιέρι πάνω σε ένα λιμπρέτο του ποιητή Λορέντζο Ντα Πόντε.

«Ανακαλύφθηκε στα αρχεία του Μουσείου Μουσικής, είναι ένα πραγματικά πολύτιμο εύρημα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Μουσείου Μουσικής της Πράγας, Σάρκα Ντοκάλοβα.

Η παρτιτούρα θα παρουσιαστεί επισήμως σε μια συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται για την Τρίτη, συνέχισε η Ντοκάλοβα, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Μότσαρτ (1756-1791), μια από τις μεγαλύτερες διάνοιες όλων των εποχών στον κόσμο της μουσικής, είχε επισκεφθεί πολλές φορές από την Πράγα η οποία τότε ανήκε στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων της Αυστρίας.

Στις 29 Οκτωβρίου 1787 στην πόλη αυτή δόθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της περίφημης όπερας «Ντον Τζοβάνι», το λιμπρέτο της οποίας είχε γράψει ο Ιταλός Λορέντζο Ντα Πόντε.

Η φήμη, την οποία απορρίπτουν οι ειδικοί, ότι ο Σαλιέρι (1750-1825) οδήγησε στον θάνατο τον Μότσαρτ επειδή ζήλευε την ιδιοφυΐα του, οφείλεται εν μέρει στο ποιητικό δράμα «Μότσαρτ και Σαλιέρι» που έγραψε ο Αλεξάντερ Πούσκιν το 1830.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου