Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

«Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την Εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα»

Θησαυροί από την Αρμενία στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Στην έκθεση προβάλλονται σημαντικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως και τις απαρχές του 20ού αιώνα.

Αγαλμάτια της εποχής του Χαλκού (2η χιλιετία π.Χ.-10ος αι. π.Χ.), ποικίλα ανασκαφικά ευρήματα από τον πολιτισμό Ουραρτού και το βασίλειο του Βαν (9ος- 6ος αι. π.Χ.), νομίσματα των Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων (4ος αι. π.Χ- 12ος αι. μ.Χ) σκιαγραφούν τον Αρχαίο και Μεσαιωνικό Αρμενικό κόσμο. 

Παράλληλα, ποικίλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, άμφια και σκεύη, αλλά και χειρόγραφα και παλαιά έντυπα βιβλία καταδεικνύουν τη βίωση του Χριστιανισμού. Τεκμήρια κοσμικού βίου, όπως ενδυμασίες, κοσμήματα και τάπητες, παρουσιάζουν τον πολιτισμό των νεώτερων χρόνων.

Την έκθεση συμπληρώνει οπτικοποιημένο αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και την καταστροφή σημαντικών μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα και θα διαρκέσει έως και τις 31 Μαΐου 2016.

Γλυπτό ορειχάλκινο σύμπλεγμα με ταύρο και αίγες, 15ος-14ος αι. π.Χ. Από το Λτσασέν.
Γλυπτό ορειχάλκινο σύμπλεγμα με ταύρο και αίγες, 15ος-14ος αι. π.Χ. Από το Λτσασέν
Την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την Εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα» εγκαινίασαν τη Δευτέρα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρμένιος ομόλογός του Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Στη λιτή τελετή, οι υπουργοί Πολιτισμού των δύο χωρών, υπογράμμισαν ότι η έκθεση ενισχύει τις διαχρονικές σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας στον πολιτισμικό τομέα. Ο Αριστείδης Μπαλτάς σημείωσε ότι η αρμενική γενοκτονία το 1915 έφερε τους δύο λαούς πιο κοντά, ενώ η ομόλογός του Χασμίκ Πογκχοσιάν ανέφερε ότι στην έκθεση παρουσιάζονται αυτά που πρώτοι οι Έλληνες ιστορικοί περιέγραψαν στα βιβλία τους για τον αρμενικό πολιτισμό.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν από τη διευθύντρια του Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα στις αίθουσες, όπου παρουσιάζονται 104 αντικείμενα από το Ιστορικό Μουσείο στο Ερεβάν, θησαυροί που καθίστανται μάρτυρες της ιστορικής πορείας των Αρμενίων και αναδεικνύουν ταυτόχρονα τη στενή σχέση με τον ελληνιστικό και βυζαντινό πολιτισμό.

*Στην φωτογραφία της ανάρτησης, απεικονίζεται ένα ορειχάλκινο θυμιατό με ανάγλυφο διάκοσμο, 10ος-11ος αι. μ.Χ. Από το Άνιον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου