Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

«Άννα Καρένινα»

Από το Εθνικό Θέατρο στο «Rex» στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά την «Αννα Καρένινα» του Λέοντος Τολστόι, ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, από τις 3 Μάρτη, στο Θέατρο «Rex» - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη».

Με φόντο το περιβάλλον της αριστοκρατικής Ρωσίας, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αλλοιώνονται από τις κοινωνικές συμβάσεις, τον καθωσπρεπισμό και την υποκρισία, ο Τολστόι χτίζει την ιστορία της εμβληματικής ηρωίδας του.

Ο πατριάρχης του ρωσικής λογοτεχνίας Λέων Τολστόι, στο πιο γνωστό μυθιστόρημά του, φέρνει στην επιφάνεια τον κόσμο των πλαστών σχέσεων και των καταπιεσμένων συναισθημάτων.

Ως αυθεντικός εκπρόσωπος αυτής της σχολής, ο Τολστόι δεν αρκείται μόνο στη δημιουργία ενός συναρπαστικού σε πλοκή και γεμάτου ανατροπές έργου, αλλά διεισδύει με την γραφή του στα πιο δύσβατα μονοπάτια της ψυχής και αναδεικνύει τη γοητεία και την περιπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης.

Η Αννα Καρένινα θα πληρώσει ακριβά το τίμημα του μετεωρισμού της ανάμεσα στο καθήκον προς το σύζυγό της, Καρένιν, και το πάθος της για τον εραστή της, κόμη Βρόνσκι. Κάθε επιλογή της, αντί να την οδηγεί σε λύση, φαίνεται να την σπρώχνει βαθύτερα στο αδιέξοδο και το τραγικό της τέλος μοιάζει αναπόφευκτο.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει:

«Ένα ταξίδι. Από την Αγία Πετρούπολη της συντήρησης στην προοδευτική Μόσχα. Από τον θεσμό του γάμου στην περιπέτεια του έρωτα. Από τη λογική στο πάθος. Από τη φυσική θεώρηση στη μεταφυσική. Από το δαιμονικό ορμέμφυτο στο Θεό και στη συγχώρεση. Από την ευτυχία στη δυστυχία. Από το χτες στο σήμερα. Από την υποδούλωση και τον καπιταλισμό στην επερχόμενη επανάσταση. Από τα σκοτάδια της ψυχής στην αλήθεια και το φως. Από τη ζωή στο θάνατο. Από τη γνώση και τη λογική στην ατέρμονη αναζήτηση του ανθρώπου. Από το μυθιστόρημα στο θέατρο».

Μετάφραση - Διασκευή:
Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία:
Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά - Κουστούμια:
Αναστασία Αρσένη
Μουσική:
Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί:
Λευτέρης Παυλόπουλος
Επιμέλεια κίνησης:
Φώτης Διαμαντόπουλος

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Κόμισσα Αννα Αρκάντιεβνα Καρένινα: Μαρία Ναυπλιώτου, 
Κόμης Αλεξέι Αλεξάντροβιτς Καρένιν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, 
Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Δημήτρης Καραμπέτσης, 
Μαριάννα Τουντασάκη, Μελέτης Ηλίας, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Ευγενία Δημητροπούλου, 
Μάξιμος Μουμούρης, Ντίνα Αβαγιανού, Ορφέας Αυγουστίδης, Γεράσιμος Γεννατάς, 
Μυρτώ Αλικάκη, Σπύρος Μπιμπίλας κ.ά.

Πρώτη παράσταση: 03/03/2016
Τελευταία παράσταση: 29/05/2016
Τηλέφωνο ταμείου: 210 3301881 - 210 3305074
ομαδικές κρατήσεις: 210 5288179

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου