Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016

«Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε μετάφραση-σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου
Η «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ, ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 1981, από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Έκτοτε έχει γνωρίσει αρκετά ανεβάσματα στην Ελλάδα και είναι ένα από τα πιο αγαπητά έργα του συγγραφέα στη χώρα μας.

Η «Προδοσία» είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του σπουδαίου Βρετανού δραματουργού και πρωτοανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, στο Λονδίνο, το 1978, σε σκηνοθεσία του Πήτερ Χωλ.

Από τις 7 Μαρτίου 2016 «ανεβαίνει» στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς), σε μια παράσταση-περιήγηση στον χώρο και τον χρόνο. 

Στους τρεις ρόλους του έργου, πρωταγωνιστούν τρεις σημαντικοί ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Σκουλά και Νίκος Ψαρράς, στην πρώτη τους συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιάννη Μόσχο.

Η Προδοσία παρακολουθεί τη δεκαετή διαδρομή της ερωτικής σχέσης ενός άντρα (Τζέρρυ) με τη σύζυγο του καλύτερου του φίλου (Έμμα και Ρόμπερτ). Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία των τριών ηρώων του μέσα από εννέα, σύντομες, σκηνές, χρησιμοποιώντας μια ευφυή ανατροπή: οι σκηνές ακολουθούν ανεστραμμένη  χρονολογική σειρά.

Το έργο ξεκινά με τη συνάντηση των δύο πρώην εραστών, δύο χρόνια μετά τη διακοπή του δεσμού τους, και πηγαίνει πίσω στο χρόνο, για να καταλήξει τη μέρα που ξεκινά ο «παράνομος» δεσμός τους, δέκα χρόνια πριν.

Ο Πίντερ βάζει στο μικροσκόπιο τα τρία πρόσωπα και παρακολουθεί με πικρό χιούμορ τις αλλαγές που επέρχονται συν τω χρόνω στις μεταξύ τους σχέσεις.

Στη νέα αυτή σκηνική εκδοχή της Προδοσίας οι θεατές περιπλανιούνται μαζί με τους ηθοποιούς σε διάφορους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (σκηνή, μπαρ, φουαγιέ , κλιμακοστάσια), όπου εξελίσσονται οι εννέα σκηνές του έργου.

Οι θεατές παρακολουθούν από απόσταση αναπνοής τα τρία πρόσωπα, βλέπουν μέσα από  το μικροσκόπιο τις αλλαγές στη στάση και τη συμπεριφορά που επιφυλάσσει ο χρόνος για τους ήρωες, αυτή τη διαρκή «προδοσία» όλων μας απέναντι στους άλλους, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό.


Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
Σκηνικά - Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Βοηθός σκηνογράφος: Νόρα Δεληδήμου
Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδου
Βοηθοί σκηνοθέτες: Μάνος Βαβαδάκης, Μάρω Πέτλη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
Γιώργος Γλάστρας (Ρόμπερτ)
Μαρία Σκουλά (Έμμα)
Νίκος Ψαράς (Τζέρρυ)

Παραστάσεις:
Σάββατο 18.00
Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 21.30

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος 15
Φοιτητικό 10
ΑΜΕΑ, ΑΝΕΡΓΟΙ 8

Προπώληση
Στα ταμεία του Θεάτρου, τηλ.: 210 4143 310 - 210 4143 320

Ώρες ταμείου: 
Τρίτη έως Σάββατο: 10.00-14.00 και 18.00-21.00
Κυριακή: 15.00-21.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου