Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Μια έκθεση και ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
Αφιερωμένη στις γυναίκες-πρόσφυγες η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016
Αφιερωμένη στις γυναίκες-πρόσφυγες η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016
Στις γυναίκες-πρόσφυγες, που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, προκειμένου να σωθούν από τον πόλεμο, τις παραβιάσεις ή και τη στέρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αφιερώνει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η οδύσσεια των γυναικών αυτών ξεκινάει από τις χώρες τους, όπου συχνά πέφτουν θύματα βίας και διακρίσεων. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ευρώπη, έρχονται αντιμέτωπες με το δουλεμπόριο, την πορνεία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Γι’ αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να τιμήσει τις γυναίκες-πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο. Στο πλαίσιο αυτό, στις 8 Μαρτίου, συζητάει και ψηφίζει έκθεση, με την οποία καλεί τα κοινοβουλευτικά μέλη του να υιοθετήσουν κατευθυντήριες γραμμές για το προσφυγικό και την πολιτική ασύλου, με ιδιαίτερη μέριμνα για το γυναικείο πληθυσμό.

Ειδικότερα, η θέση του Ε.Κ. αποτυπώνεται στην έκθεση που συντάχθηκε από την ευρωβουλευτή Mary Honeyball (Σοσιαλιστές, Βρετανία), στην οποία τονίζεται η ανάγκη να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρα ως μέρος των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου.

Η έκθεση
Αφού γίνουν δεκτές οι γυναίκες σε μια χώρα της Ε.Ε., οι ιδιαίτερες ανάγκες τους, όπως το ότι ταξιδεύουν με παιδιά, συχνά δεν λαμβάνονται υπόψη πλήρως, σε όλη τη διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου.

Γι’ αυτό, η έκθεση ζητεί τη λήψη νέων ευρωπαϊκών μέτρων που θα δίνουν στις γυναίκες πρόσβαση σε κατάλληλη νομική στήριξη ή το δικαίωμα να έχουν διερμηνείς του ιδίου φύλου. Επίσης, ζητά τα κέντρα υποδοχής προσφύγων να διαχωρίζουν τις εγκαταστάσεις υγιεινής ανάλογα με το φύλο αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα να τις εξετάσει ή να τους παρέχει συμβουλές ιατρός του ιδίου φύλου.

Παράλληλα, το Γραφείο του Ε.Κ. στην Αθήνα διοργανώνει εκδήλωση, στις 11 Μαρτίου, με καλεσμένες γυναίκες βουλευτές, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και άλλες προσωπικότητες.

Το Κέντρο Επισκεπτών του Ε.Κ, φιλοξενεί έκθεση φωτογραφίας που αναδεικνύει τα δεινά των γυναικών-προσφύγων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τη βραβευμένη φωτορεπόρτερ Marie Dorigny (Γαλλία) να δημιουργήσει ένα φωτορεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως και την 1η Ιουνίου 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ του 2000, της σειράς ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ασχολείται με το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στον πολιτικό στίβο, από τις σουφραζέτες και την κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών, μέχρι τη σύγχρονη εποχή, το φεμινιστικό κίνημα και τα ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια.

Η καθηγήτρια πανεπιστημίου, ΛΕΝΑ ΔΙΒΑΝΗ, μιλάει για τα γυναικεία κινήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αναφέρεται στα άλματα που έγιναν για την απελευθέρωση της γυναίκας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περιλαμβάνονται, επίσης, αποσπάσματα συνεντεύξεων από γυναίκες που πρωτοστάτησαν στην γυναικεία εκπροσώπηση στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, όπως η πρώτη δημοτική σύμβουλος, ΠΕΠΗ ΔΑΡΑΚΗ, το μέλος του ΚΚΕ, ΦΩΦΗ ΛΑΖΑΡΟΥ, η ΚΑΙΤΗ ΔΑΡΑΒΙΓΓΑ και η ΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, που εργάστηκαν στο πλευρό των πρώτων υποψήφιων ελληνίδων βουλευτών, όπως η ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ, η ΛΙΝΑ ΤΣΑΛΔΑΡΗ και η ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΖΑΝΝΑ.

Παράλληλα, προβάλλονται στιγμιότυπα από ελληνικές ταινίες που έχουν ως θέμα τους τη γυναικεία ψήφο και την κυρίαρχη αντίληψη για το ρόλο της γυναίκας στην πολιτική.

Η διευθύντρια του ΚΕΘΙ, ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ, σχολιάζει το χαμηλό ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στις κοινοβουλευτικές και κυβερνητικές ομάδες στην Ελλάδα σε σχέση ιδίως με χώρες της Σκανδιναβίας. Η πολιτικός ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ, σχολιάζει επίσης την ανάγκη ενίσχυσης με θεσμικά μέσα της εκπροσώπησης αυτής.

Το επεισόδιο περιλαμβάνει απόσπασμα ομιλίας της πρωθυπουργού της Νορβηγίας ΓΚΡΟ Χ. ΠΡΟΥΤΛΑΝΤ, η οποία αναφέρεται στη διαμόρφωση της νοοτροπίας μιας κοινωνίας σχετικά με το θέμα της εκπροσώπησης των δύο φύλων στα πολιτικά αξιώματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου