Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

«Πανωραία»

Ο Θοδωρής Γκόνης ανεβάζει το έργο του Νάσου Βαγενά στην Καβάλα
Ο Θοδωρής Γκόνης, μετά τον «Ισορροπιστή Αεροσκαφών» του Θόδωρου Θεοδωρίδη με τον Δημήτρη Πιατά, καταπιάνεται με άλλο ένα σπουδαίο έργο, την «Πανωραία» του Νάσου Βαγενά, την οποία θα παρουσιάσει από 26 έως 28 Μαρτίου στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου στην Καβάλα. 

Πρόκειται για μια ποιητική βιογραφία μιας λαϊκής γυναίκας και μαζί μία πολυπρόσωπη τοιχογραφία μιας πόλης, της Δράμας, αλλάς και μιας εποχής, της Δράμας των αρχών του 20ού αιώνα, κυρίως δε της περιόδου του ’40 και του ’50.

Η γυναίκα και η πόλη, η γυναίκα ως πόλη, η γυναίκα πάνω από την πόλη μέσα από τα μάτια ενός παιδιού στα μέσα της δεκαετίας του ’50, του ανιψιού της του αγαπητού, προνομιακού ακροατή και παρατηρητή της Πανωραίας, ο οποίος, αφηγούμενος αναδρομικά τις αναμνήσεις του από εκείνη, δεν επεμβαίνει, δεν εξηγεί, δεν υπομνηματίζει τα λόγια και τις πράξεις της.

Στα εξήντα στιγμιότυπα, εν είδει κινηματογραφικών σεκάνς, που επιλέγει παραδειγματικά να ανακαλέσει, αφήνει να λάμψει, μεστός μέσα στην παράδοξη απλότητά του, ο λόγος μιας γυναίκας που, κατ’ αναλογίαν με τον Monsieur Jourdain του Μολιέρου, μιλούσε χωρίς να γνωρίζει ότι κάνει ποίηση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμά της παράστασης, μεταξύ άλλων: «Η Πανωραία μοιάζει με τον τρελό του χωριού που κατορθώνει να δει τα πράγματα μέσα στην απόλυτη διαύγειά τους (κάποτε και με ειρωνική απόσταση).

Κι αυτό γιατί, έχοντας ζήσει τρεις κατοχές κι έναν εμφύλιο πόλεμο, δεν περιμένει πλέον άλλη φρίκη να γνωρίσει. Φαινομενικά αποκομμένη από την τρέχουσα καθημερινότητα (ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει γι’ αυτήν), ζει σε έναν δικό της κόσμο, εφιαλτικό περισσότερο παρά ονειρικό, όπου βιώνει πιο έντονα και εντατικά το δράμα της ανθρώπινης κατάστασης.

Έτσι, αυτή η παράξενη γριά με τις κρυπτικές φράσεις και τις τελετουργικές συνήθειες εγγράφει στο σώμα και την ψυχή της τα πάθη της πόλης και ανάγεται σε σύμβολό της, γίνεται η φωνή και η συνείδησή της…».

Ερμηνεύουν
Ζωή Κυριακίδου, Παύλος Σταυρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια
Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί
Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική
Σταύρος Γασπαράτος
Βοηθός Σκηνοθέτη
Κατερίνα Συμεωνίδου
Βοηθός Σκηνογράφου
Άρης Κοτζαμανίδης
Συμπαραγωγή
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας - Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας.

Σάββατο 26 και Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 21:00, Κυριακή 27 Μαρτίου στις 20:00
Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
Αβέρωφ 13, Καβάλα
Τιμές εισιτηρίων: 10 € - 7 € (φοιτητικό, άνεργων, πολυτέκνων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου