Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Ο Αριστοτέλης ταξιδεύει έως το Παρίσι και τη Γενεύη

Με αφορμή την ανακήρυξη από την UNESCO του 2016 σε Επετειακό Έτος Αριστοτέλη
Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, οι οποίες θα περιστρέφονται γύρω από τον κορυφαίο αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο που άλλαξε ριζικά τον τρόπο της ανθρώπινης σκέψης και της επιστήμης, θα διοργανωθούν από το Παρίσι μέχρι τη Γενεύη και τη Χαϊδελβέργη, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από τη Χαλκιδική μέχρι τη Μυτιλήνη.

Στη χώρα μας το Επετειακό Έτος Αριστοτέλη εγκαινιάζεται αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μια διήμερη εκδήλωση που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο υπό τον τίτλο «Αριστοτέλης: Λόγος περί παθών - από τη ρητορική του μίσους στη ρητορική της αποδοχής».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα «Αριστοτέλης 2400 χρόνια» που θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 28 Μαΐου, στο Κέντρο Αριστοτελικών Σπουδών Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 400 επιστημόνων από 40 διαφορετικές χώρες. 

Ένα αντίστοιχα μεγάλο συνέδριο, με θέμα «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη», θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα Στάγειρα Χαλκιδικής, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, θα φιλοξενηθεί στις 2 Ιουλίου έκθεση από τη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ στη Μυτιλήνη, όπου έζησε και δίδαξε ο αρχαίος φιλόσοφος, θα διοργανωθεί στις 9 Ιουλίου εκδήλωση με τίτλο: «Αριστοτέλης: ο δημιουργός της Βιολογίας - μια άλλη πτυχή του έργου του».

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2017 με το Συνέδριο «Ο Αριστοτέλης Σήμερα» που θα διοργανώσει το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθήνας από τις 14 έως τις 17 Ιανουαρίου.

Στο εξωτερικό οι εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με την παρουσίαση παραστάσεων, εκθέσεων και συνεδρίων. Στις 18 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ο Αριστοτέλης σήμερα στα Ευρωπαϊκά Σχολεία», ενώ θα παρουσιαστεί και θεατρική παράσταση. 

Η επαφή των μαθητών με τον Αριστοτέλη θα ενδυναμωθεί μέσα από το μαθητικό φεστιβάλ της 16ης Δεκεμβρίου στο οποίο θα συμμετέχουν τα 150 ελληνικά σχολεία που είναι συμβεβλημένα με την UNESCO αλλά και ξένα εκπαιδευτήρια.

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

19-20 ΜΑΡΤΙΟΥ: « Αριστοτέλης: Λόγος περί παθών - από την ρητορική του μίσους στη ρητορική της αποδοχής» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Βρετανικό Συμβούλιο)

2 Ιουλίου: Έκθεση από τη Σχολή Καλών Τεχνών (Στάγιρα)

9 Ιουλίου: «Αριστοτέλης, ο δημιουργός της Βιολογίας- μία άλλη πτυχή του Έργου του» (Μυτιλήνη - Γραφείο UNESCO, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

10-17 Ιουλίου: Παγκόσμιο συνέδριο «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη»
(Αθήνα, Διεθνής Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας, Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, Φιλοσοφική Εταιρεία της Κύπρου)

11-14 Ιουλίου: Η συμβολή του Αριστοτέλη στην ζωομουσικολογία (Αθήνα - Τμήμα Μουσικών σπουδών ΕΚΠΑ)

14-17 Σεπτεμβρίου: Αριστοτέλειος λόγος στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum (Αθήνα, New York Times)

13 Οκτωβρίου: Ο Αριστοτέλης στα ελληνικά (Αθήνα, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής)
Τέλη Οκτωβρίου: Η πρόσληψη του Αριστοτέλη στη βυζαντινή γραμματεία (Αθήνα, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου - Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών «Νίκος Σβορώνος»)

18 Νοεμβρίου: (Παρίσι, UNESCO Παγκόσμια Ημέρα της Φιλοσοφίας) Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, «Ο Αριστοτέλης στη σύγχρονη διανόηση»
Ο Αριστοτέλης στο Λύκειο - παρελθόν, παρόν και μέλλον (στρογγυλή τράπεζα με την συμμετοχή των Γιάννη Καζάζη, Τζίνας Παπαλεξίου, Michael Erler, Stephen Halliwel, Franco Montanari)
Θ. Πελεγρίνης, Αριστοτέλης (θεατρική παράσταση) σε σκηνοθεσία Ν. Παροίκου και παραγωγή Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. Δήμου Αθηναίων

16 Δεκεμβρίου: Μαθητικό φεστιβάλ για τον Αριστοτέλη (Αθήνα, Σχολεία ASPnet Greece UNESCO)

14-17 Ιανουαρίου: Συνέδριο « Ο Αριστοτέλης σήμερα» (Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου