Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

«Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών»

Έκθεση για τη σκοτεινή επταετία της χούντας των συνταγματαρχών στα Ιωάννινα
Μια διαφορετική έρευνα παρουσιάζεται στο κοινό μέσα από την έκθεση με τίτλο «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών» στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.

Μαρτυρίες, οπτικοακουστικό υλικό και  πρωτοσέλιδα εφημερίδων, προβάλλονται μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση, την οποία διοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Δήμος Ιωαννιτών.

skoteinieptaetia

Η έκθεση, η οποία είχε παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής το 2014, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αναδεικνύει πτυχές της σκοτεινής επταετίας, με έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Παράλληλα, εστιάζει στην οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό και τη διεθνή στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο της περιήγησής του στην έκθεση, παρακολουθώντας την πορεία των γεγονότων μέσα από τη χρονολογική παράταξη των τεκμηρίων, αλλά και πραγματοποιώντας τη δική του έρευνα και αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο αρχειακό υλικό που είναι διαθέσιμο σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις εργασίας.

Τα τεκμήρια της έκθεσης, φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη , το Αρχείο ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου 2016.

Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων
Κοραή 1, Ιωάννινα
Διάρκεια
13 Απριλίου - 27 Μαΐου 2016
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα-Πέμπτη 8:00-15:00 
Παρασκευή 8:00-21:00
Κυριακή: 10:00-13:00, 18:00-21:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου