Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Ένας Καραβάτζιο στην... σοφίτα!

Ανακαλύφθηκε αυθεντικός πίνακας του Ιταλού ζωγράφου που αποτιμάται σε περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ
La presentazione a Parigi del dipinto Giuditta e Oloferne, attribuito a Caravaggio. L’opera è stata trovata in una soffitta di Tolosa e potrebbe valere più di cento milioni di euro. - Charles Platiau, Reuters/Contrasto
Αυθεντικό έργο του Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο (1571-1610), είναι ο πίνακας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε σοφίτα σπιτιού της νοτιο-δυτικής Γαλλίας, όπως  δήλωσε ο εμπειρογνώμονας Ερικ Τουρκέν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

«Αυτό το ιδιαίτερο φως, αυτή η χαρακτηριστική ενέργεια του Καραβάτζιο, χωρίς διορθώσεις, με ένα σίγουρο χέρι, αποδεικνύουν ότι ο πίνακας είναι αυθεντικός», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ερικ Τουρκέν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς του λοιπόν το έργο φιλοτεχνήθηκε στη Ρώμη μεταξύ του 1604 και του 1605 και η εκτιμώμενη τιμή αξίας του ανέρχεται στο ποσό των 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Επί του πίνακα αυτού «θα υπάρξουν περισσότερες διχογνωμίες από ό,τι μελέτες», πρόσθεσε καθώς ορισμένοι συνάδελφοι του οποίου εμφανίζονται πιο καχύποπτοι.


Ο πίνακας ανακαλύφθηκε από τους ιδιοκτήτες σπιτιού της περιοχής της Τουλούζης, τον Απρίλιο 2014, όταν άνοιξαν έναν χώρο κάτω από τη στέγη για να επιδιορθώσουν μία διαρροή, εξήγησε ο Τουρκέν.

Στη συνέχεια ο πίνακας πέρασε από έναν εκτιμητή, ο οποίος απευθύνθηκε στο γραφείο του εμπειρογνώμονα. Το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε, με απόφασή του της 31ης Μαρτίου, να χορηγήσει «πιστοποιητικό εξαγωγής που ζητήθηκε για τον πίνακα ο οποίος αποδίδεται ενδεχομένως στον Μικελάντζελο Μερίζι, τον επονομαζόμενο «Καραβάτζιο», εν αναμονή του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων».

Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο πίνακας πρέπει «να παραμείνει στη Γαλλία ως ένα πολύ σημαντικό δείγμα της σχολής του Καραβάτζιο, η διαδρομή και η ταυτότητα του οποίου μένει να εξακριβωθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου