Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Διεθνής Ημέρα Μνημείων

Αφιερωμένη στην αθλητική κληρονομιά η σημερινή μέρα
H Διεθνής Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται φέτος, είναι αφιερωμένη στην αθλητική κληρονομιά. 

Στόχος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και της UNESCO είναι να αναδείξουν τον ρόλο του αθλητισμού στη βελτίωση των συνθηκών της ανθρώπινης ζωής, αναγνωρίζοντας όχι μόνο ορισμένα είδη μνημείων και τόπων (π.χ. αρχαίο στάδιο Ολυμπίας και Νεμέας, αρχαίο γυμνάσιο και παλαίστρα Ελευσίνας, παλαίστρα Ραμνούντα), αλλά και ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη σχετικά με τις αξίες και τον ρόλο που διαδραματίζουν στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των κοινωνιών.

Για την Ελλάδα η συγκεκριμένη ημέρα είναι ακόμη πιο σημαντική, αφού ο αθλητισμός αποτελεί επινόηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, εξάλλου, ως συνέχεια των αγώνων της αρχαίας Ολυμπίας, έγιναν στην Αθήνα μετά από σχετική πρόταση του Έλληνα Δημητρίου Βικέλα, πρώτου προέδρου της ΔΟΕ.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του ICOMOS διοργανώνει σήμερα, 18 Απριλίου (ώρα 19:30), δημόσια συζήτηση αφιερωμένη στην αθλητική κληρονομιά, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Καυταντζόγλου της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (κτίριο Αβέρωφ, είσοδος από οδό Στουρνάρη).

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Δρ. Αθανάσιος Νακάσης (πρόεδρος Ελληνικού ICOMOS, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας του Παγκρατίου αθλήματος) και Αικατερίνη Τζιτζικώστα (πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO) και άλλοι φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα πολιτισμού και επιστήμης, ενώ θα υπάρξει εισαγωγική ομιλία από τον Κώστα Κατσιγιάννη, μέλος ΔΣ Ελληνικού ICOMOS με θέμα «Η συμβολή των Ελλήνων στην ανάπτυξη του αθλητισμού».

Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η συμβολή της αθλητικής κληρονομιάς στη σύγχρονη κοινωνία (βελτίωση της ποιότητας ζωής - άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων)» με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, της κοσμήτορος Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και μέλους του  Ελληνικού ICOMOS  Ελένης Μαΐστρου, του πρώτου αντιπροέδρου ΣΕΓΑΣ Ιωάννη Σταματόπουλου, του προέδρου Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Χρήστου Τεντόμα και του κ. Αθ. Νακάση. Τη συζήτηση θα συντονίσει η αντιπρόεδρος του Ελληνικού ICOMOS Σοφία Αυγερινού Κολώνια, καθηγήτρια ΕΜΠ. Η εκδήλωση θα κλείσει με το Μουσικό Τμήμα του ΕΜΠ.

Ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών έχει καθιερωθεί η 18η Απριλίου από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) από το 1983. Κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε διαφορετικό θέμα για την ανάδειξη του νοήματός της, που είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών - ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) είναι ο πλέον έγκυρος διεθνής επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, που προωθεί τη θεωρία της μεθοδολογίας, της τεχνολογίας και της ενημέρωσης για την προστασία και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών των χωρών του κόσμου.

Έχει μέλη ειδικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες και στις 5 ηπείρους. Είναι ο τεχνικός σύμβουλος της UNESCO σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιότητα με την οποία εξετάζει τις προτάσεις των χωρών-μελών της UNESCO για την εγγραφή εθνικών μνημείων στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Φυσικής και Πολιτιστικής).

Παράλληλα, με 21 διεθνείς ειδικές επιστημονικές επιτροπές μελετά εξειδικευμένα θέματα, όπως τις οχυρώσεις και την αμυντική αρχιτεκτονική (ICOFORT), τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς (ICAHM), την προστασία των ιστορικών πόλεων και οικισμών (CIVVIH), τον πολιτιστικό τουρισμό (ICTC) και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου