Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

«Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος»

Η μικρή Γλυπτοθήκη της ομορφιάς στην Υδρα
Φωτογραφία του εικαστικού J. Joshua Garrick
Η ομορφιά, η ευθραυστότητα της ερωτικής μνήμης, η θνητότητα συνδιαλέγονται στο «Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Yδρας», με όχημα την ομαδική εικαστική έκθεση «Κάλλος», που εγκαινιάζεται στις 4 Μαΐου.

Αφετηρία της ιδέας υπήρξε το φωτογραφικό έργο του Aμερικανού εικαστικού J. Joshua Garrick. Ο τελευταίος, έχοντας αναπτύξει μία αέναη σχέση φιλίας με την Ελλάδα, παρουσίασε πρόσφατα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας -που γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια της λειτουργίας του- την ενότητα «Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος», με αντικείμενο τα γλυπτά του Mουσείου και πρόθεση τη θέαση στη συχνά αθέατη «ενδοχώρα» του κάθε γλυπτού.

Τυπωμένες σε επεξεργασμένο αλουμίνιο DiBond, οι φωτογραφίες του Garrick με το απτικό σχεδόν βάθος, «ανακαλύπτουν» τα ελληνικά γλυπτά από την αρχή. Μέρος αυτής της ενότητας παρουσιάζεται τώρα στην Yδρα, συνομιλώντας με παλαιότερα και πρόσφατα γλυπτά έργα, με κοινό σημείο αναφοράς το κάλλος, την αποτύπωση της νενομισμένης του κλασικής εκδοχής, ή, ακόμη, την αποδόμηση και την επαναδόμησή του.

Έκσταση και αγάπη

«Η βραχύβια μα ιδανική για το πολύτιμο περιεχόμενό της μικρή Γλυπτοθήκη του "Κάλλους" συντίθεται από προσωπικές καταθέσεις 13 επιπλέον διακεκριμένων εικαστικών που με το έργο τους εγκαλούν την ευθραυστότητα της ιδεατής ερωτικής μνήμης της ομορφιάς και παρηγορούν τη φθαρτότητα της θνητής φύσης της» σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Iρις Κρητικού.

Το «Κάλλος», μια έννοια «εξαίσια που μας προσφέρεται επινοημένη και διατυπωμένη από τη φωτεινότερη εκδοχή της αρχαίας ελληνικής σκέψης, περικλείει εντός της έναν μακρύ αλγόριθμο από δυσεπίλυτα ερωτηματικά: τη ζωή και τον θάνατο, τη νεότητα και το γήρας, τη δύναμη και την ταπεινότητα, τον πόθο, τον έρωτα και το άλγος, τη χαρά και την απώλεια, τη νίκη και την ήττα, τη θνησιμότητα και την αθανασία», σύμφωνα με την ίδια. Και εγείρει «την έκσταση, την απολαυστική αγωνία, τη λαχτάρα και την αγάπη, αλλά και μια τρεμάμενη προσμονή» (Πλωτίνος, «Εννεάδες»).

«Για τους Ελληνες», γράφει στα «Σημειωματάριά» του το 1948 ο Αλμπέρ Καμί, η «Ομορφιά αποτελεί σημείο εκκίνησης, για έναν Ευρωπαίο, ωστόσο, δυσπρόσιτο στόχο». «Αλλά εγώ δεν είμαι μοντέρνος», καταλήγει.

«Το δικό μου βασίλειο ανήκει με βεβαιότητα στον επίγειο κόσμο. Τον ωραίο αυτόν κόσμο, έξω από τον οποίο δεν βρίσκω τίποτε. Για τον λόγο αυτό, η ομορφιά είναι τραγική, γιατί παραμένει εφήμερη, όπως το σώμα που την εμπεριέχει. Τρεπόμενη σε φορτίο γίνεται εντέλει αβάσταχτη, καθώς κάθε στιγμή απειλούμαστε με την απώλειά της. Αιωνιότητα ενός λεπτού, μας απελπίζει, ενώ θα θέλαμε να την κρατήσουμε για πάντα».

Στην έκθεση συμμετέχουν: Κώστας Ανανίδας, Αγγελος Αντωνόπουλος, Αλέξης Βερούκας, Μάριος Βουτσινάς, Ειρήνη Γκόνου, J. Joshua Garrick, Αφροδίτη Λίτη, Χαρίτων Μπεκιάρης, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Αγγελος Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Πασάντας, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Μαρία Φιλοπούλου. Τον σχεδιασμό της έκθεσης «Κάλλος», που διαρκεί έως τις 26 Ιουνίου, υπογράφουν η Ιρις Κρητικού και ο Μάριος Βουτσινάς.

Η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο (σχεδιασμός καταλόγου Δημήτρης Μητσιάνης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου