Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

«Άσμα Ασμάτων - Μία νύχτα κάτω από τ’ άστρα»

Το ωραιότερο ερωτικό ποίημα του κόσμου, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
Στην παράσταση «Άσμα Ασμάτων - Μία νύχτα κάτω από τ’ άστρα» το ωραιότερο ερωτικό ποίημα του κόσμου, ερχόμενο από τα βάθη του χρόνου με δύναμη και καθαρότητα, δροσερό και φλεγόμενο, παρουσιάζεται με τη μορφή χορικού, στηριγμένο στην κίνηση και τη μουσικότητα του λόγου.

Σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου, η παράσταση, η οποία περιλαμβάνει, επίσης, ένα απόσπασμα από το ποίημα του Ουίσταν Χιου Ώντεν, «Μα τί είναι αυτό που το λένε αγάπη», καθώς και ένα μέρος από τον μονόλογο του Ντομένικο από την ταινία «Νοσταλγία» του Αντρέι Ταρκόφσκι, παρουσιάζεται στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, από την Κυριακή 24 Απριλίου.

Για το «Άσμα Ασμάτων», πολλοί λένε ότι μιλάει αλληγορικά για τον έρωτα προς τον Θεό. Άλλοι διακρίνουν το πρώτο σκίρτημα του ανθρώπινου έρωτα.

Τότε, που ταράζονται για πρώτη φορά τα σωθικά μας, και δεν ξέρουμε γιατί. Ό,τι έχει δύναμη, αγνότητα και αληθινή φλόγα φτάνει, τελικά, στον προορισμό του και όχι στον στενό συναισθηματικό τόπο του εγώ, όπου όλα είναι λίγο - πολύ κλισέ. Εξάλλου, αρκετές είναι οι φορές, που, στο βάθος των ματιών του άλλου, ψάχνουμε το Απόλυτο.

Οι συντελεστές της παράστασης που συμμετέχουν στην παράσταση εξηγούν: «Διαλέξαμε, από τις πολλές μεταφράσεις, αυτήν του Γιώργου Σεφέρη, για έναν κυρίως λόγο. Ίσως, και λίγο ρομαντικό. Επειδή, σε εποχές τόσο μεγάλης πνευματικής ένδειας, μια γλώσσα παιδεμένη σαν τη δικιά του, γλώσσα ενός αληθινά μεγάλου ποιητή που είναι θησαυρός για τη λογοτεχνία μας, έχει σημασία να ακούγεται, για να μην ξεχνιέται. Να περνάει και να ζωντανεύει μέσα από τα στόματα των νέων ηθοποιών - τριών αγοριών και τριών κοριτσιών - αποφοίτων και σπουδαστών της σχολής του Θεάτρου Τέχνης που συμμετέχουν στην παράσταση».

Η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου, απόφοιτος κι αυτή του Θεάτρου Τέχνης, παράλληλα με τη σκηνοθεσία, ανέλαβε την απαγγελία τμημάτων του κειμένου στο αρχαίο πρωτότυπο.

Μετάφραση
Γιώργος Σεφέρης
Ποίημα του Ουίσταν Χιου Ώντεν, «Μα τί είναι αυτό που το λένε αγάπη»
 Ερρίκος Σοφράς
Σκηνοθεσία
Όλια Λαζαρίδου
Σκηνογραφία
Εμμανουήλ Ζαχαριουδάκης
Μουσική
Jason
Φωτισμοί
Στέλλα Κάλτσου
Διδασκαλία στροβιλισμού
Αλέξανδρος Φαρμάκης
Επιμέλεια κίνησης
Μαρίζα Τσίγκα
Κρουστά
Νίκος Χαλδαιάκης
Βοηθός σκηνοθέτη
Άννα - Μαρία Πασχάλη
Παίζουν
Λήδα Κουτσοδασκάλου, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Νόρα Πάντου, 
Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Βαγγέλης Αμπατζής, Ευθύμης Χαλκίδης
Συμμετέχουν
Νίκος Χαλδαιάκης, Άννα - Μαρία Πασχάλη.

Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
Πεσμαζόγλου 5 - Αθήνα
Τηλέφωνο
 210 3228706
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου: 00.00
Μ. Δευτέρα 25 και Μ. Τρίτη 26 Απριλίου: 22.00
Από 9 Μαΐου: κάθε Δευτέρα και Τρίτη: 21.15
Διάρκεια παράστασης
 55 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 15 ευρώ
Μειωμένο - Φοιτητικό: 10 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου