Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

«Dammi i colori» - «Δωσ' μου τα χρώματα»

«Όπερα και Μόδα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια
Ο τίτλος της φετινής παραγωγής του κύκλου «Όπερα και Μόδα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ολύμπια, στις 19 Μαΐου, είναι «Dammi i colori» (Δωσ' μου τα χρώματα). 

Πρόκειται για τον στίχο από την διάσημη άρια «Recondita armonia», που ερμηνεύει ο ζωγράφος Μάριο Καβαραντόσι στην Τόσκα του Πουτσίνι.

Η νέα παραγωγή του κύκλου «Όπερα και Μόδα», για πρώτη φορά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣ, «εστιάζει στο μακιγιάζ δια χειρός του «γκουρού» του χώρου Αχιλλέα Χαρίτου, δίνοντάς στο στοιχείο αυτό την θέση του ενδύματος...»

Παράλληλα, η φετινή παραγωγή σχεδιάστηκε προκειμένου να αποτελέσει φόρο τιμής στην ίδια την ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στους σπουδαίους ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με αυτήν στην διάρκεια της μακράς ιστορίας της.

Κοστούμια από το βεστιάριο της ΕΛΣ «παντρεύονται» με ειδικές για την παράσταση κατασκευές, εμπνευσμένες από τις σύγχρονες τάσεις της μόδας, επιχειρώντας να δείξουν πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι θα μπορούσε να αποτελέσει και δημιουργία υψηλής ραπτικής. Μέσα από αυτό το πρίσμα η βραδιά αποτελεί παράλληλα κι ένα διαφορετικό αφιέρωμα στους κύριους σταθμούς της Μόδας του 20ου και 21ου αιώνα...

Η ιδέα και η γενική επιμέλεια είναι της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου, την σκηνοθεσία - χορογραφία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος, την μουσική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Γιάκας, ενώ την ενδυματολογική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιώργος Σεγρεδάκης. Συμμετέχουν οι μονωδοί Ινές Ζήκου (μεσόφωνος), Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Τσέλια Κοστέα (υψίφωνος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος) & Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος). Συμμετέχουν οι Α΄ χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το Corps de ballet της ΕΛΣ, καθώς και ο μουσικός της ΟΛΣ Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο).

Η ΕΛΣ επιλέγει για τη βραδιά την κεντρική σκηνή του θεάτρου Ολύμπια, πάνω στο σκηνικό του Αντώνη Δαγκλίδη για τον Βαφτιστικό του Θ. Σακελλαρίδη. Πρόκειται για μια επιλογή υψηλού συμβολισμού, καθώς η σεζόν 2015 - 2016 είναι η τελευταία πλήρης καλλιτεχνική περίοδος της ΕΛΣ στο ιστορικό θέατρο, το οποίο αποτελεί την έδρα του οργανισμού από το 1944, καθώς από το 2017 θα μεταστεγαστεί στις νέες εγκαταστάσεις της, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου.

«Με τον τρόπο αυτό κλείνει πανηγυρικά ο πρώτος κύκλος του project που εγκαινιάστηκε το 2013 στις σκάλες του Ολύμπια (στο πλαίσιο του κύκλου του «φιλοξενούμενου συνθέτη» Γιώργου Κουμεντάκη) κι αργότερα συνεχίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ωδείο Αθηνών.

Στα τρία χρόνια της δυναμικής πορείας του ο κύκλος «Όπερα και Μόδα» φιλοξένησε εκτός από τους διαπρεπείς καλλιτέχνες της ΕΛΣ, μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές. Ανάμεσά τους οι Δημήτρης Ντάσιος, Βασίλης Ζούλιας, MI-RO, Ορσαλία Παρθένη και φυσικά η μεγάλη κυρία του χώρου, η Λουκία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τα ταμεία του θεάτρου Ολύμπια.

Ως συμβολική κίνηση σύνδεσης του σήμερα με το αύριο του πρότζεκτ «Όπερα και Μόδα» της ΕΛΣ, από τις 25 Μαΐου ως τις 5 Ιανουαρίου, στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «Dammi i colori… The making of» που θα καταγράψει καρέ-καρέ την προετοιμασία της φετινής παράστασης μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Βασίλη Μακρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου