Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

«Η πόλη των κεκοιμημένων»

Ηχητικός περίπατος στο... Α' Νεκροταφείο!
«Η πόλη των κεκοιμημένων»: Ηχητικός περίπατος στο Α' Νεκροταφείο
Έναν ιδιότυπο περίπατο στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών (Τριβωνιανού 29 & Αναπαύσεως, Μετς), προτείνουν ο εικαστικός Νίκος Αρβανίτης και ο μουσικός Δημήτρης Καμαρωτός, από σήμερα, Σάββατο έως τις 19 Ιουνίου, στο πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης του «Ύπνος Project» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Ιστορικό μνημείο στο σύνολό του, αλλά και το σπουδαιότερο υπαίθριο μουσείο της Πόλης της Αθήνας, το Α΄ Κοιμητήριο περιλαμβάνει κάποια από τα σημαντικότερα γλυπτά της νεότερης ελληνικής τέχνης. Ταυτόχρονα, είναι μια πόλη μέσα στην πόλη, με τη δική της σιωπή και τη δική της φωνή.

Ο εικαστικός Νίκος Αρβανίτης, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, επέλεξε για την ηχητική του εγκατάσταση το κυλικείο, τον χώρο των ζωντανών, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αφουγκραστεί λέξεις, φράσεις, παύσεις και σιωπές των επιφανών «ενοίκων» του κοιμητηρίου.

Στόχος του έργου είναι η «διατάραξη τον δημόσιου ύπνου», λέει ο καλλιτέχνης: «Το κοιμητήριο συντηρεί το συλλογικό υποσυνείδητο και έγκειται στο εν ζωή ανθρώπινο δυναμικό να το ανακαλέσει, με τον ίδιο τρόπο που ο ύπνος ανασύρει το ατομικό υποσυνείδητο. Συχνά, η συλλογική μνήμη αποσιωπά ή και παραγκωνίζει κομμάτια του συλλογικού υποσυνείδητου. Το προτεινόμενο ηχητικό έργο επιχειρεί να φέρει στη επιφάνεια τα αποσιωπημένα αυτά θραύσματα μνήμης».

Η ηχητική εγκατάσταση του Νίκου Αρβανίτη περιλαμβάνει αποσπάσματα από ηχογραφημένο υλικό (πχ συνεντεύξεις, ομιλίες)- λέξεις, φράσεις, παύσεις και σιωπές των επιφανών «ενοίκων» του κοιμητηρίου.

«Οι ηχητικές αυτές καταγραφές προέρχονται από δημόσια αρχεία, ψηφιακές βιβλιοθήκες και δημοσιοποιημένα ντοκουμέντα και αποτελούν μέρος της επίσημης και ανεπίσημης ιστοριογραφίας. Η αφήγηση βασίζεται σε αυθεντικές ηχητικές καταγραφές και στερείται χρονικής αλληλουχίας. Η οριζόντια αντιμετώπιση των ενοίκων του νεκροταφείου -ιστορικά καταγεγραμμένων και μη- θέτει ερωτήματα που αφορούν τη διαχείριση της μνήμης μέσω ενός τέτοιου ιστορικού τόπου, καθώς και της φωνής των μη επιφανών ενοίκων».

Ο μουσικός Δημήτρης Καμαρωτός επέλεξε μια σιωπηλή διαδρομή διάρκειας 45΄ πλάι στους κοιμώμενους, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί ανάμεσα σε πολύ σημαντικά έργα τέχνης αλληλεπιδρώντας με το φυσικό ηχοτοπίο.

Μια ομάδα περιβάλλει τους επισκέπτες δημιουργώντας «έναν διαφανή καμβά φυσικών και ηλεκτρονικών ήχων, που σποραδικά προτείνει την ενεργητική ακρόαση και δημιουργεί έναν ήπιο ιστό ο οποίος προστίθεται στο υπάρχον ηχητικό τοπίο» εξηγεί ο ίδιος.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου