Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

Το ρεμπέτικο της Παπαγκίκα και της Μπέλλου... αλλιώς!

 Ο Κωνσταντίνος Βήτα «συνομιλεί» για πρώτη φορά με το ρεμπέτικο
Sala Sala: Ο Κ.Βήτα διασκευάζει Μαρίκα και Σωτηρία Μπέλλου
Ο Κωνσταντίνος Βήτα, ένα από τα πλέον δημιουργικά κεφάλαια στην ελληνική ηλεκτρονική μουσική, «συνομιλεί» για πρώτη φορά με το ρεμπέτικο! 

Το Sala Sala εστιάζει στη μουσική ιστορία που έγραψαν τον περασμένο αιώνα, η Σωτηρία Μπέλλου (1921-1997) και η Μαρίκα Παπαγκίκα (1890-1943), δύο μεγάλες κυρίες της ελληνικής μουσικής και δύο ξεχωριστές μουσικές φωνές που σημάδεψαν τη ζωή του.

Μετά από ένα χρόνο έρευνας για το ρεμπέτικο και διαδρομές σε μονοπάτια που είχαν τραγουδήσει αυτές οι δύο σπουδαίες εκπρόσωποί του, ο Κωνσταντίνος Βήτα μαζί με τον Ανδρέα Αγγελιδάκη και τον Άγγελο Πλέσσα, δημιούργησαν μια νέα ανάγνωση του ρεμπέτικου.

Πρόκειται για μια απρόσμενη μουσική συνάντηση, γεμάτη χρώματα και μνήμες των πρώτων ακουσμάτων του Κ. Βήτα στο οικογενειακό του περιβάλλον που παρουσιάζεται στις 3 και 4 Ιουνίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και στις 13 Ιουνίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Αγάπησα το ρεμπέτικο και οι ήχοι του με συνοδεύουν πάντα σαν φθαρμένα χρώματα μιας υδατογραφίας. Χρώματα αλλά και στοιχεία που με βοηθούν να συνδέομαι με την αληθινή ζωή, τον πόνο, τη χαρά και τον άνθρωπο μέσα μου και γύρω μου. Τα τραγούδια αυτά είναι σαν μια πηγή, μια φλέβα όπου ένα αληθινό αίσθημα διαπερνά τα πάντα, μια εσωτερική κατάληψη που κυριεύει κάποιον και τον οδηγεί να αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις. Ένας προορισμός που οδηγεί στην επιστροφή, στην αγκαλιά της μάνας. Ένας άνθρωπος που χάθηκε στην πορεία του, αλλά και οι ακρότητες που επιζητούν να ενωθούν» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει:

«Σε αυτό το σημείο αισθάνθηκα πως θέλω να ανοίξω μια είσοδο και να συνομιλήσω με δύο μορφές του ρεμπέτικου: Τη Μαρίκα Παπαγκίκα και τη Σωτηρία Μπέλλου. Μια προσέγγιση στον κόσμο του πρώιμου ρεμπέτικου μέσα από τα παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης και τον απόηχο που άφησαν οι επιρροές τους στην Αθήνα του '40. Μέσα από αυτές τις δύο φωνές, τις δύο σκιές, θέλησα να απεικονίσω το πρόσωπο της συντριβής, της χαράς, ένα πλοίο που ακόμη ταξιδεύει μέσα μας, μια κρυφή ανέλπιστη χαρά, ένα θλιμμένο χαμόγελο, τον άνθρωπο - ένα παιδί χωρίς οικογένεια. Το ρεμπέτικο, ένα γιαπί που μπάζει, ένα σπίτι μέσα μας».

Στο Sala Sala τραγουδούν η Θεοδώρα Μπάκα και ο Κ. Βήτα.

Παίζουν οι μουσικοί
Χρήστος Αλεξάκης (Πιάνο, Farfisa)
Αλέκος Βουλγαράκης (ηλεκτρική κιθάρα)
Κώστας Γιαννίρης (ηλεκτρικό μπάσο)
Παναγιώτης Τσεκούρας (Theremin)

Στέγη, Κεντρική Σκηνή
3-4 Ιουνίου (20:30)
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
13 Ιουνίου (21:00)

Εισιτήρια
Στέγη
Κανονικό: 18–25–28–36–45 ευρώ
Μειωμένο ή μικρή παρέα (5-9 άτομα): 14–20–23–29–36 ευρώ
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 13–19–21–27–34 ευρώ
ΑΜΕΑ - Άνεργοι: 5 ευρώ
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης:
 (http://www.tch.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου