Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

Στην Ιταλία η επιστολή του Χριστόφορου Κολόμβου για την ανακάλυψη της Αμερικής

Είχε κλαπεί από την βιβλιοθήκη Ρικαρντιάνα της Φλωρεντίας
Επέστρεψε στην Ιταλία η επιστολή με την οποία ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακοίνωνε πως ανακάλυψε την Αμερική
Επέστρεψε και πάλι στην Ιταλία η χειρόγραφη επιστολή με την οποία ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακοίνωνε πως ανακάλυψε την Αμερική. 

Η συγκεκριμένη επιστολή, η οποία τυπώθηκε στα λατινικά το 1493, είχε κλαπεί από την βιβλιοθήκη Ρικαρντιάνα της Φλωρεντίας και είχε καταλήξει στην βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αξία του ιστορικού αυτού κειμένου αγγίζει το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Οι ιταλοί καραμπινιέροι, χάρη σε σειρά ερευνών, διαπίστωσαν ότι η επιστολή είχε αγορασθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από ιδιώτη το 1992, ο οποίος, στην συνέχεια, την είχε δωρίσει στο Κογκρέσο.

Το «γράμμα του Κολόμβου» παραδόθηκε από τον αμερικανό πρέσβη στην Ιταλία, κατά την διάρκεια ειδικής τελετής, στον υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης Ρέντσι, τον Ντάριο Φραντσεσκίνι, καθώς και στον επικεφαλής του ειδικού τμήματος των καραμπινιέρων που δραστηριοποιείται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

La lettera di Cristoforo Colombo (Omniroma)

Ο Κολόμβος, ένας Ιταλός από την Γένοβα, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στον Νέο Κόσμο το 1492.

Στις 15 Φεβρουαρίου 1493, ο Κολόμβος έγραψε μια επιστολή σχετικά με την ανακάλυψή του από το πλοίο του, ενώ επέστρεφε στην Ευρώπη από την Αμερική.

Μόλις έφτασε στην Ευρώπη, πολλά αντίγραφα της επιστολής σε διάφορες γλώσσες απεστάλησαν σε ευρωπαϊκές χώρες για να γίνει γνωστή η είδηση. Από αυτά τα αντίγραφα επιβίωσαν ελάχιστα, μεταξύ των οποίων και ένα στη Φλωρεντία.

Η επιστολή είχε κλαπεί από την βιβλιοθήκη Riccardiana της Φλωρεντίας, με τους κλέφτες να το αντικαθιστούν με ένα πλαστό αντίγραφο. Κανείς όμως δεν το πρόσεξε μέχρι το 2012.

Η έρευνα ξεκίνησε μόνο όταν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρώμης, η οποία έχει επίσης ένα αντίγραφο της επιστολής του Κολόμβου, ανακάλυψε πως και το δικό της έγγραφο είχε κάποια στιγμή κλαπεί και αντικατασταθεί με ένα πλαστό.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι ιταλικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν  την αρχική επιστολή που ανήκε στην βιβλιοθήκη Riccardiana.

Η επιστολή είχε κλαπεί τουλάχιστον πριν από 23 χρόνια, καθώς αγοράστηκε από ιδιώτη σε δημοπρασία το 1992 έναντι 400.000 ευρώ. Στη συνέχεια την δώρισε στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον το 2004. Η επιστολή σήμερα αποτιμάται ότι αξίζει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σε δελτίο Τύπου η ιταλική αστυνομία είπε ότι κατάφερε να εντοπίσει το έγγραφο χάρη στην «αποδοτική συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές για την παράνομη διακίνηση κλεμμένων έργων τέχνης».

Η επιστολή είναι εξαιρετικής ιστορικής σημασίας και παρουσιάστηκε στον ιταλικό Τύπο την Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου