Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

Υπαίθριες συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η παραλία «πλημμυρίζει» μουσική με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα απολαύσουν συνθέσεις του Φίλιπ Γκλας, σονάτες του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και τάνγκο του Άστορ Πιατσόλα.

Το Μέγαρο Μουσικής ανοίγει εκ νέου τις θύρες του και διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουνίου, και αύριο, Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., δύο υπαίθριες συναυλίες με δωρεάν είσοδο, προσφέροντας στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να αποκομίσει ενδιαφέρουσες αισθητικές εμπειρίες.

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος, 30 νέοι και ταλαντούχοι μουσικοί θα εγκαταστήσουν τα αναλόγιά τους στο πρόπυλο του κεντρικού κτηρίου (Μ1), στο χώρο μπροστά από την κύρια είσοδο.

Εκεί, με σαξόφωνα, βιολιά, βιόλες, κλαρινέτα και άλλα όργανα, τα οποία θα μεταφέρουν από τους εσωτερικούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής στο εξωτερικό περιβάλλον, θα πλημμυρίσουν τη θαλάσσια αύρα με νότες μπαρόκ, κλασικής, ρομαντικής και σύγχρονης μουσικής.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι εξής:

Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ.

Επτά σαξοφωνίστες, ηλικίας 16 έως 22 ετών, που φοιτούν στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν συνθέσεις των Πάρι Παρασχόπουλου, Μοντέστ Μουσόργκσκι, Φίλιπ Γκλας, Γουίλ Γκρέγκορι, Πέδρο Ιτουράλδε και Γκάβιν Γουίτλοκ. Οι εν λόγω σαξοφωνίστες ανήκουν στο νεανικό μουσικό σχήμα Sax Nouveau, το οποίο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Λυγερίδη, διατρέχει με τις εμφανίσεις του διάφορα είδη μουσικής, όπως είναι η jazz, η blues, η funky, η έθνικ και η κλασική.

Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 9.30 μ.μ.

Δύο προικισμένοι μαθητές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν τη Σονάτα της Άνοιξης του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (έργο 24 για βιολί και πιάνο), το κοντσέρτο για βιολοντσέλο σε σολ ελάσονα του Λουΐγκι Μποτσερίνι και το Σκέρτσο Ταραντέλα του Χένρικ Βινιάφσκι (έργο 16 για βιολί και πιάνο). Πρόκειται για τον ταλαντούχο Χριστόφορο Πετρίδη, 12 ετών, ο οποίος παίζει βιολί, και τη βραβευμένη σε διαγωνισμούς αδελφή του Μαρία – Έλλη Πετρίδου, 11 ετών, η οποία ασχολείται με το βιολοντσέλο. Στο πιάνο θα τους συνοδεύει η Βαλέρια Χαριτίδου.

Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ.

13 μαθητές /-τριες του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και 7 φοιτητές /-τριες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα μεταφέρουν σε εξωτερικό περιβάλλον συνθέσεις μουσικής δωματίου, οι οποίες συνήθως ακούγονται σε μικρούς, κλειστούς χώρους. Αξιοποιώντας διάφορα όργανα, όπως κιθάρα, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, σαξόφωνο και κλαρινέτο, θα ερμηνεύσουν, συγκροτώντας 13 διαφορετικά σύνολα, έργα προκλασικής, κλασικής, ρομαντικής και σύγχρονης μουσικής. Το ευρύ ρεπερτόριο της συναυλίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σονάτες των Τζον Σεμπάστιαν Μπαχ, Λουΐγκι Μποτσερίνι και Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, συνθέσεις των Γκούσταβ Μάλερ και Άστορ Πιατσόλα, αλλά και έργα των Χρήστου Σαμαρά και Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου