Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Μουσείο Μαστίχας

Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στη Χίο
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν στη Χίο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, τα εγκαίνια του Μουσείου Μαστίχας στη θέση Τεπέκι, στο Πυργί .

Το Μουσείο, που εντάσσεται στο δίκτυο θεματικών Μουσείων του ΠΙΟΠ, στόχο έχει την προβολή της μαστίχας ως μοναδικού προϊόντος στον κόσμο.

Το έργο, κόστους 9.300.000 ευρώ, περιλαμβάνει τα κτήρια και την εγκατάσταση σε αυτά της μόνιμης έκθεσης, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και των συμπληρωματικών - βοηθητικών χώρων και υπηρεσιών.

«Ο τόπος, τούτες τις κρίσιμες στιγμές, έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν δύναμη και ιδέες. Αυτές οι ιδέες είναι πιο δυνατές για να βγούμε από την κρίση που μαστίζει την χώρα. Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του Μουσείου Μαστίχας της Χίου συνιστά σημαντική συμβολή και στην εν γένει πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους τρεις άξονες που έχουν συμβάλει ώστε η Χίος να έχει αυτή τη διεθνή προβολή, εστιάζοντας στους αγώνες για την Ελευθερία, ιδίως δε του αγώνα και της μαρτυρικής τους θυσίας - απτού, δυστυχώς, δείγματος της τουρκικής θηριωδίας - κατά την περίοδο της Εθνεγερσίας τον Μάρτιο - Απρίλιο του 1822 καθώς και στο εμπορικό δαιμόνιο και τα μαστιχοχώρια του νησιού.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, εξήρε τις πρωτοβουλίες του ΠΙΟΠ και προσωπικά της προέδρου του Σοφίας Στάικου, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ένα αναγκαίο «παράθυρο», ένα λάκτισμα που μας βοηθάει να κάνουμε κάτι πιο αισιόδοξο.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάικου, ανέφερε ότι το δίκτυο των οκτώ Μουσείων του Ιδρύματος, τα οποία σύντομα θα γίνουν εννέα, με τα εγκαίνια του νέου Μουσείου του Ομίλου τον Σεπτέμβριο στα Ιωάννινα, υπηρετεί ένα όραμα ενάντια στην απαξίωση των καιρών.

Το «παρών» στην τελετή έδωσαν ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Το Μουσείο Μαστίχας βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, σύνολο μεσαιωνικών χωριών στη Νότια Χίο, στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα.

Ο σκοπός του Μουσείου είναι να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου.

Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την Unesco της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος.

Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Στην εισαγωγή, γίνεται ενημέρωση για το σχίνο και τη μαστίχα, την ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο.


Στην πρώτη ενότητα, ο επισκέπτης ανακαλύπτει την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας.

Στη δεύτερη ενότητα, μπορεί να παρακολουθήσει πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων, ενώ στην τρίτη ενότητα θα ενημερωθεί για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο  ευδοκιμεί.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Σχίνος» φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού, ενώ στην αίθουσα «Κεντητήρι» εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου