Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

«Οιδίπους τύραννος»

Στην Επίδαυρο 29 και 30 Ιουλίου με Ρώσους και Έλληνες ηθοποιούς
Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται για πρώτη φορά με το φημισμένο «θέατρο Βαχτάνγκοφ» παρουσιάζοντας τον «Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας στις 29 και 30 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. 

Πρόκειται για μία σπουδαία συμπαραγωγή, στο πλαίσιο της επιδίωξης του Εθνικού Θεάτρου για συνεργασίες τόσο με ελληνικούς όσο και διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, με Ρώσους και Έλληνες ηθοποιούς και τον Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο.

Την απόδοση των χορικών είναι της Έλσα Ανδριανού, ενώ την πρωτότυπη μουσική των χωρικών έχει γράψει ο Θοδωρής Αμπαζής.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στη Μόσχα τον προσεχή Νοέμβριο.

Ο Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή, το εμβληματικότερο, ίσως, δράμα της αρχαίας γραμματείας, ανήκει στο Θηβαϊκό κύκλο. Σύμφωνα με τις πηγές διδάχθηκε για πρώτη φορά το 428 π.Χ. , εν μέσω του Πελοποννησιακού πολέμου και του λοιμού που είχε αποδεκατίσει το λαό της Αθήνας. Στο επίκεντρο της προβληματικής του έργου τίθεται το άτομο σε σχέση με την προσωπική του ελευθερία, την εξουσία, την κοινωνία και τη θεϊκή βούληση.

Περίληψη του έργου:

Τα ανάκτορα της Θήβας έχουν γεμίσει από ικέτες που ζητούν από τον βασιλιά Οιδίποδα να βοηθήσει το λαό. Ο λοιμός, που αποδεκατίζει την πόλη, έχει ανησυχήσει και τον ίδιο το βασιλιά, που έχει ζητήσει χρησμό από το μαντείο των Δελφών.

Ο χρησμός του Απόλλωνα προβλέπει πως η πόλη θα σωθεί μόλις βρεθεί ο υπαίτιος για το θάνατο του βασιλιά Λάιου και αποβληθεί από την πόλη. Ο Οιδίποδας ξεκινά την έρευνα, που όσο πιο βαθιά πηγαίνει τόσο πιο κοντά τον φέρνει στην αλήθεια. Ο ίδιος που έσωσε τη Θήβα από τη μάστιγα της Σφίγγας, ο ίδιος τώρα την μολύνει με τις πράξεις του. Ένας παλιός χρησμός επαληθεύτηκε.

Όσο κι αν προσπάθησε να αποφύγει το πεπρωμένο του, κάθε πράξη του τον οδήγησε προς αυτό. Τώρα, ο μόνος δρόμος που μένει είναι αυτός της εξορίας.

«Οιδίπους τύραννος»
Σκηνοθέτης
Rimas Tuminas
Σκηνογράφος
Adomas Jacovskis
Ενδυματολόγος
Maksim Obrezkov
Συνθέτης
Faustas Latenas 
Σύνθετης χορικών
Θοδωρής Αμπαζής 
Φωτιστής
Narek Tumanian 
Χορογράφος
Andzelika Cholina
Δραματολόγος / ακαδημαϊκός σύμβουλος
Dmitry Trubothckin
Μετάφραση χορικών από τα αρχαία στα νέα ελληνικά
Έλσα Ανδριανού
Βοηθός σκηνοθέτη
Irina Gromova
Διανομή:
Evgeny Knyazev, Liudmila Maksakova, Pavel Yudin, Victor Dobronravov, 
Ekaterina Simonova, Valery Ushakov, Vitalijs Semjonovs, Maxim Sevrinovskiy,
 Eldar Dzhanibekov, Artur Ivanov, Evgeny Kosyrev
Χορός:
Ilya Algaer, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Θανάσης Βλαβιανός, Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Κώστας Κοράκης, Δαυίδ Μαλτέζε, Λεονάρδος Heifetz-Μπατής, Σωκράτης Πατσίκας, Γιώργος Στάμος, Σπύρος Τσεκούρας
Παιδιά
Αφροδίτη Αντωνάκη, Γεωργία Μητροπούλου
Πρεμιέρα
29 και 30 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η παράσταση είναι δίγλωσση και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα ελληνικά και στα αγγλικά. 

Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις της Επιδαύρου πραγματοποιείται από το Ελληνικό Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου 39). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου