Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

«Μητρόπολη - Χορός & Άγγελος από το πανάρχαιο δράμα»

Έκπτωτοι άγγελοι έκπτωτης πόλης, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Υφασμένη μέσα από τη σύνθεση πέντε αρχαίων τραγωδιών, η παράσταση «Μητρόπολη - Χορός & Άγγελος από το πανάρχαιο δράμα» παρουσιάζεται από την καλλιτεχνική ομάδα Momentum και τον κάτοχο του φετινού βραβείου καλύτερου ηθοποιού «Δημήτρης Χορν», Αργύρη Πανταζάρα, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, στις 22 και 23 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ.

«Πού πάνε οι άγγελοι μετά την τραγωδία;»

Σε έναν έρημο και άγονο τόπο, συναντιούνται επτά αγγελιαφόροι αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Καθένας και ένας τόπος, καθένας και μια εποχή, μια ιστορία. Ανώνυμοι, μάρτυρες γεγονότων πόνου, βίας, θανάτου και θαυμάτων. 

Μάρτυρες πτώσεων πολιτισμών, ιδεών, ανθρώπων και βασιλείων. Εξόριστοι από τη ζωή, περιπλανώμενοι ασκητές, ξορκίζουν την Ιστορία. Προσεύχονται γι’ αυτά που έγιναν και γι’ αυτά που θα γίνουν. Ψελλίζουν ένα χορικό, ένα κοινό «τραγούδι» μέσα από όλες τις ιστορίες και αναζητούν τη δική τους «Μητρόπολη».

Η «Αντιγόνη» και ο «Οιδίππους Τύραννος» του Σοφοκλή, οι «Βάκχες», ο «Ηρακλής μαινόμενος» και η «Μήδεια» του Ευριπίδη ακούγονται σαν προσευχή μιας χώρας που πεθαίνει. Έκπτωτοι άγγελοι έκπτωτης πόλης τραγουδούν τη γέννηση και την ανάσταση, τον άθλο και το λάθος, το θαύμα και τον θάνατο, τον θρήνο, τον χαμό και την τύφλωση.

Με την αίσθηση του επείγοντος

Η παράσταση της «Μητρόπολης» σηματοδοτεί τις έννοιες της μνήμης και της λήθης, της φυγής και της άφιξης. Σε μια εποχή που ο πόλεμος και η βία μετακινούν ανθρώπους και λαούς σε αναζήτηση ενός νέου τόπου, το τραγούδι της «Μητρόπολης» εκφέρεται με την αίσθηση του επείγοντος.  

Οι Άγγελοι της «Μητρόπολης» είναι οντότητες εγκλωβισμένες μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, θεατές ακραίων γεγονότων που, τώρα, καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους συμβάν.

Για αυτούς που δεν επέλεξαν τον ρόλο και τη μοίρα τους

Momentum σημαίνει «ορμή». Και με αυτήν την ορμή, η καλλιτεχνική ομάδα Momentum έρχεται να επανεξετάσει τον πολιτισμό και τις αξίες. Μέσα από τον μύθο, την ποίηση και τα λόγια των προγόνων, δημιουργείται μια νέα Μητρόπολη. Μια πατρίδα για εξόριστους. 

Για αυτούς που δεν επέλεξαν τον ρόλο και τη μοίρα τους. Για τους Αγγέλους. Είναι η εποχή, που η «ιδέα» πρέπει να έχει Λόγο. Η «θέση» πρέπει να έχει  Σώμα. Και το «έργο», Μορφή.

Ο θίασος αποτελείται από απόφοιτους και εκπροσώπους του Εθνικού Θεάτρου, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με μια ευρύτερη ομάδα συνεργατών (σκηνοθετών, ηθοποιών, μεταφραστών, μουσικών, ποιητών), οι οποίοι αναζητούν το θέατρο, τον λόγο και την ιστορία και, μαζί, διαμορφώνουν το ύφος και το ήθος της παράστασης. Πώς θα μπορούσε αλλιώς να δομηθεί μια νέα Μητρόπολη;

«Μητρόπολη - Χορός & Άγγελος από το πανάρχαιο δράμα»
Μεταφράσεις
Γιώργος Χειμωνάς - Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος -  Γιώργος Μπλάνας
Σύλληψη - σκηνοθεσία
Αργύρης Πανταζάρας
Δραματουργική επεξεργασία - διασκευή
Ελίνα Μαντίδη - Αργύρης Πανταζάρας
Σκηνικά - κοστούμια
Λουκία Χουλιάρα
Μουσική
Γιώργος Πούλιος
Κίνηση
Ηλίας Χατζηγεωργίου
Φωτισμοί
Γιώργος Καρβέλας
Φωτογράφος
Νίκος Πανταζάρας
Βοηθός σκηνοθέτη
Ελίνα Μαντίδη
Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου
Γεωργία Μπούρα
Συμπαραγωγή
Ελληνικό Φεστιβάλ με το Εθνικό Θέατρο
Παίζουν
Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μελισσάνθη Μάχουτ, Γιώργος Κατσής, Αγησίλαος Μικελάτος, 
Αργύρης Πανταζάρας, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Ανδρέας Πλεμμένος
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Επίδαυρος - Αργολίδα
Τιμές εισιτηρίων
20 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου