Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Ανακαλύφθηκαν στη Δήλο ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ραγδαία οικονομική ανάπτυξη στο νησί μετά το 167 π.Χ.
Ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων εντοπίστηκαν στη Δήλο
Ερευνητική αποστολή ανακάλυψε κατά μήκος της ακτογραμμής της Δήλου ναυάγια της Ύστερης Ελληνιστικής Περιόδου, καθώς και ένα ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου, ενώ παράλληλα, εντοπίσθηκαν τοίχοι κτισμάτων στον αιγιαλό.

Σκοπός της υποθαλάσσιας έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 25 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, ήταν να αποτυπωθούν τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σκαρδανά.

Επίσης, εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν δομικά στοιχεία πεσμένης κιονοστοιχίας σε βάθος από 20 εκατοστά έως 5 μέτρα καθώς και μια κατασκευή με ισχυρή θεμελίωση, η οποία φαίνεται ότι, πιθανότατα ανήκε σε λιμενική εγκατάσταση για την ταύτιση της οποίας μόνο η ανασκαφική έρευνα θα δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Οι αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις αποτελούν μέρος ενός ακόμη λιμανιού στην περιοχή. Στην ευρύτερη περιοχή σε απόσταση 35 μέτρων βορειοδυτικά του όρμου Σκαρδανά εντοπίστηκε ναυάγιο που χρονολογείται στην Ύστερη Ελληνιστική Εποχή.

Από τα αποτελέσματα της υποθαλάσσιας έρευνας στη Δήλο, προκύπτει ότι όπως και στον όρμο της Συνοικίας του Σταδίου, τον οποίο η ερευνητική ομάδα είχε μελετήσει το 2014 και 2015, και στον όρμο της Συνοικίας του Σκαρδανά λειτουργούσε ένα λιμάνι εμπορικό, με χρήση βοηθητική στο κεντρικό αρχαίο λιμάνι της Δήλου.

Επιπροσθέτως, η ερευνητική αποστολή πραγματοποίησε υποβρύχιες διερευνητικές αυτοψίες για τον εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων μεταξύ Δήλου και Ρήνειας κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίσθηκαν επτά ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων.

Πρόκειται για πέντε ναυάγια της Ύστερης Ελληνιστικής περιόδου, ένα ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου και ένα ναυάγιο το οποίο μετέφερε δομικό υλικό (σχιστολιθικές πλάκες).

Το γεγονός αυτό δηλώνει ότι η Δήλος γνώρισε μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη μετά το 167 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι το μετέτρεψαν σε μια εμπορική βάση που συνέδεε την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο δίαυλος μεταξύ Δήλου και Ρήνειας αποτελεί ένα από τα βασικά θαλάσσια περάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου