Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

«Η Αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος»

Διεθνές συνέδριο 28-31 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία
Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Ιουλίου στο Μέγαρο Υπατία (Πατησίων και Ηπείρου απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο), ώρα 12:00 το μεσημέρι.

Αντικείμενο της συνέντευξης τύπου, η παρουσίαση του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο: «Η Αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» που θα πραγματοποιηθεί 28-31 Αυγούστου στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Παράλληλα θα ανακοινωθεί ίδρυση Διεθνούς Κέντρου με την επωνυμία: «Ίδρυμα Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, από την  Κατερίνα Παναγοπούλου πρόεδρο του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών  «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυ της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Για το συνέδριο θα μιλήσουν:ο πρόεδρος του συνεδρίου Καθηγ. Στέφανος Παϊπέτης, ο αντιπρύτανης του Παν/μίου Πατρών Καθηγ. Δήμος Πολύζος και οι Καθηγ. Σταύρος Παπαμαρινόπουλος και Γιάννης Δελλής.

Τον συντονισμό του πάνελ θα έχει η υπεύθυνη επικοινωνίας του Συνεδρίου και μέλος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής,δημοσιογράφος, Τέτα Γιαννάρου.«Το Μέλλον έρχεται από την αρχαία Ελλάδα»
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 28-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» πραγματοποιείται από τις 28 έως 31 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία, στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Περισσότεροι από 180 Έλληνες και ξένοι καθηγητές και ερευνητές υποστηρίζουν, πως πολλές από τις απαντήσεις και τις αξίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος «γεννήθηκαν» στην αρχαία Ελλάδα.

Με υπότιτλο: «Η επίδραση της αρχαίας ελληνικής σκέψης στη φιλοσοφία, την επιστήμη και την τεχνολογία», το επικείμενο συνέδριο έχει ως αφετηρία τα αποτελέσματα των εργασιών τεσσάρων συνεδρίων που προηγήθηκαν και ασχολήθηκαν με την μελέτη και την έρευνα ανάλογων επιστημονικών πεδίων. Η διαφορά με τα προηγηθέντα τέσσερα διεθνή συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αρχαία Ολυμπία με το ίδιο  γενικό  αντικείμενο, εδράζεται  στον διεπιστημονικό χαρακτήρα του και στην περαιτέρω διερεύνηση των προοπτικών επίδρασης της αρχαιοελληνικής σκέψης στον σύγχρονο κόσμο.

Οργανωτικός Φορέας του συνεδρίου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και βασικός υποστηρικτής του η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Επίσης, υποστηρίζουν το συνέδριο, η Περιφερειακή Ενότητα ΠΔΕ, οι Δήμοι Αρχαίας Ολύμπιας και Ήλιδας, καθώς και το ΕΒΕ Ηλείας. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του  Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και  της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας.

Η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και είναι οι καθηγητές: πρόεδρος Σ.Α.Παϊπέτης, Γ. Δελλής, Γ. Κοντογιώργης (π. πρύτανης του Παντείου), Α. Κουνάδης (μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), Π. Θέμελης, Β. Κωστόπουλος,Α.Σ., M. Ceccarelli (πρόεδρος διεθνούς ένωσης ιστορίας μηχανών και μηχανισμών), Σ. Παπαμαρινόπουλος, Η. Μαριολάκος, Εμ. Μικρογιαννάκης, A.I.Γ Βαρδουλάκης, Vatistas, G.H. (CA ), Dimitrijević M. S. (RS), Χ. Σπυρίδης, Ξ. Μουσάς, Γ. Δάσιος, Θ. Κοτσιώλης, Α. Χατζής, M. Wright (UK), P.  Debertolis, T. Koetsier (NL), Θ. Χόνδρος, Μ. Γδούτος, Σ. Καλύβας (Yale), E .Θεοδοσίου, Λ. Kαραλή, Γ. Βαρουφάκης, Π. Νικολοπούλου -Σταμάτη και Α. Ευαγγέλου.

Την Τοπική Επιτροπή απαρτίζουν οι: Καθηγητής Β. Κωστόπουλος, Γ. Παναγιωτόπουλος (οργανωτικός & οικονομικός σύμβουλος), επικ. καθηγ. Α. Καράμπελας, Τ. Καφαντάρης (δημοσιογράφος επιστήμων – συγγραφέας) και Τ. Γιαννάρου (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων,δημοσιογράφος).

Στόχος του συνεδρίου είναι να γίνει παγκόσμια γνωστή κάθε «αδιάβαστη γραμμή» της αρχαιοελληνικής γραμματείας και να προβληθεί η «κρυμμένη» ακόμη γνώση των αρχαιοελληνικών επιτευγμάτων που φαίνεται ότι αποτελούν ανεξερεύνητο πακτωλό.

Παράλληλα, ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός που επηρέασε και επηρεάζει αδιάλειπτα το πολιτισμικό status μετασχηματιζόμενος προοδευτικά να επιδράσει σ’ όλη την γνωσιακή πλατφόρμα, όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της επιστημονικής  κοινότητας αλλά στο ευρύτερο κοινωνικό πλέγμα, με επίκεντρο τους νέους.

Ανοικτή πρόσκληση στο να παρακολουθήσουν το συνέδριο όλοι όσοι θέλουν να μάθουν το γιατί η αρχαιοελληνική γνώση δίνει λύσεις σε προβλήματα του 21ου αιώνα και θεμελιώνει αξίες, απευθύνει ο πρόεδρος και εμπνευστής του, Καθηγ. Στέφανος Παϊπέτης, ο οποίος προτείνει σε όσους  ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του συνεδρίου timelessgreece.org και να δηλώσουν συμμετοχή.

Ο ίδιος τονίζει: «Αυτό το συνέδριο αποτελεί επιτακτικό ζητούμενο, σ’ αυτή την εποχή του κατακερματισμού των αξιών,γιατί πρέπει  να κατανοηθεί ότι η πηγή γνώσης, αξιών και έμπνευσης βρίσκεται στην αρχαιοελληνική σκέψη. Αυτό ευελπιστούμε να γίνει πράξη με την ίδρυση ενός Οργανισμού διεθνούς εμβέλειας που θα μελετάει και θα προβάλει τον Ελληνικό Πολιτισμό σ’ όλο τον κόσμο. Καθώς όμως «καιρός εστί των πάντων» και, χάρη σε κάποιους σημαντικούς Έλληνες χορηγούς που μυστηριωδώς εμφανίζονται, όπως συνέβη τώρα και παίρνουν πάνω τους τα πράγματα και μάλιστα σε δύσκολες συγκυρίες, τότε το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Ένα όνειρο που γίνεται πράξη με την ίδρυση και τη δράση ενός Ιδρύματος Επιστημών και Ελληνικών αξιών (timelessgreece-αείχρονος Ελλάς). Ένα όνειρο που θα αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, όπως το Ολυμπιακό Φως, η Ολυμπιακή Ιδέα, γιατί ο ελληνικός πολιτισμός είναι Φως, είναι Ιδέα», καταλήγει ο Καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης.

ΕΞΑΓΓΕΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ κα. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΙΔΡΥΣΗ «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ»

Νέους ορίζοντες στα διεθνή επιστημονικά forums και όχι μόνον, αναμένεται ν’ ανοίξει το  συγκεκριμένο Διεθνές Συνέδριο.Ο λόγος; Η αναγγελία κατά την διάρκεια των εργασιών του, ίδρυσης Διεθνούς Κέντρου με την επωνυμία: «Ίδρυμα Επιστημών και Ελληνικών Αξιών», από την κ. Κατερίνα Παναγοπούλου πρόεδρο του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και εθνική πρέσβυ της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το καταστατικό της Ίδρυσης θα υπογραφεί συμβολικά από τους προσκεκλημένους ομιλητές Έλληνες και ξένους καθηγητές και τους συνέδρους.

Σκοπός του Ιδρύματος θα είναι η συγκέντρωση και αξιοποίηση του πλούτου του Ελληνικού Πολιτισμού στα πεδία της φιλοσοφίας- επιστήμης -τεχνολογίας και τέχνης και κυρίως η διάδοση των Ελληνικών Αξιών και της Ολυμπιακής Παιδείας που μπορούν να συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη των λαών σ΄ όλο τον κόσμο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 

Δυο προκλήσεις αντιμετώπισε η Οργανωτική Επιτροπή, για την κατάρτιση του περιεχομένου του συνεδρίου. Η πρώτη ήταν να επιτύχει το συνέδριο να είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό, ώστε στο πλαίσιο μιας επιστημονικής συνδιάσκεψης να αποτελέσει αφετηρία για μια σειρά από δράσεις και να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα της ίδρυσης ενός Διεθνούς  Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού.

Η δεύτερη ήταν ο τρόπος παρουσίασης των επί μέρους θεμάτων που έπρεπε να είναι προσιτός για όλους τους συμμετέχοντες που εξ αντικείμενου θα είχαν διαφορετικές ειδικότητες και κυρίως να έχει πλατιά απήχηση στην κοινωνία.

Οι τρεις κύριες θεματικές περιοχές που διαμορφώθηκαν είναι οι: (α) Φιλοσοφία και τέχνη, (β) Επιστήμη και (γ) Τεχνολογία, που αποτελούνται από 9 συνολικά συνεδρίες από τις οποίες αναφέρονται δειγματοληπτικά  οι ακόλουθες παρουσιάσεις:

Αρχαιοελληνικός κόσμος: Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκαν τρεις κύριες θεματικές περιοχές (Φιλοσοφία και Τέχνη, Επιστήμη, Τεχνολογία), που επιμερίστηκαν σε εννέα συνεδρίες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

DAY/ΗΜΕΡΑ 0
SUNDAY 28 AUGUST /ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
18.00-20.00 Registration at the Hotels /Eγγραφή στα ξενοδοχεία


DAY/ΗΜΕΡΑ 1
MONDAY 29 AUGUST/ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 AΥΓΟΥΣΤΟΥ

08.00 Registration at the Conference Site/Εγγραφή στο Συνέδριο

09.00 OPENING CEREMONY/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Chair: S. A. Paipetis/Προεδρείο: Σ. Α. Παϊπέτης

Addresses by distinguished visitors/Προσφωνήσεις διαπρεπών επισκεπτών. 

10.30 COFFEE BREAK/ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

11.00 SESSION/Συνεδρία 1: THE WORLD ΟF GREEK ANTIQUITY/O ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Chair/Προεδρία: S. Papamarinopoulos

11.00: Κοντογιώργης Κ.(GR): Το ζήτημα της επικαιρότητας του Ελληνισμού. Περιεχόμενο και αιτιολογία.
11.25 Mικρογιαννάκης E. (GR): Μαγεία και τραγωδία της ισότητος. Παραλληλισμός αθλητικής και πολιτικής ζωής.
11.50 Mαριολάκος Η., Φουντούλης I., Μπαντέκας Ι., Θεοχάρης Δ., Kαπουράνη Ε. (GR) Γεωμυθολογική προσέγγιση του Αχελώου και των Εχινάδων νήσων (Δυτ. Ελλάδα) ή η παλαιότητα της ελληνικής μυθολογίας και γλώσσας.
12.15: Tριανταφυλλίδης Κ. (GR): Η γενετική καταγωγή των Ελλήνων.
12.40 Θέμελης Π. (GR): Το φυσικό περιβάλλον και η σημασία του.
13.05: Ceccarelli, M. (I): Το αρχαιοελληνικό υπόβαθρο της σύγχρονης μηχανολογίας για την ανάπτυξη και την προαγωγή της.
13.30: Λόλας Χ. (GR): Ο πνευματικός παλμός και η ιατρική φροντίδα των αρχαίων Ολυμπιάδων (από τον 5ο ως τον 4ο  αι. π.Χ.).
13.55 Tσίρος N. (GR): Η τυπολογία των πολιτευμάτων στη σκέψη του Πλάτωνος και του Μοντεσκιέ. Μια συγκριτική αποτίμηση.
14.20: Χατζής A.N. (GR): Η μη-φιλελεύθερη δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας.

13.45   ΓΕΥΜΑ

15.45 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 2: O ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (συν.)
Προεδρία: Mικρογιαννάκης E., Δελής Ι., Παπαμαρινόπουλος Σ.

15.45 Mικρογιαννάκης E. (GR): Αριστοτέλης  σε «ταλαιπωρία».
16.05 Δελής I.Γ. (GR): Από τα «άτομα» του Δημοκρίτου και τα «ομοιομερή» του Αναξαγόρα στις «μονάδες» του Leibnitz.
16.25 Μπέλτσιος K. (GR): Μια εξέταση των προσωκρατικών απόψεων για την προέλευση της χωρικής διαφοροποιήσεως του κόσμου μας.
16.45 Λενή M. (GR): Από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική στις νεοκλασικές προσόψεις: Τύποι και παραδείγματα Καρυάτιδων σε κτήρια της νεώτερης Αθήνας.
17.05 Mαριολάκος Η. (GR): Είναι οι γεωγραφικές περιγραφές του Πλουτάρχου σωστές; Μια γεωμυθολογική προσέγγιση.
17.25 Tσικριτσής M. (GR): Ταξιδεύοντας από τον Καναδά στην Καρχηδόνα το 86 μ.Χ.

17.45  ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

18.00 Συνεδρία 3: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ-ΦΥΣΙΚΗ
Προεδρία: Δάσιος Γ., Κοτσιώλης A.

18.00 Βαρδουλάκης A.I.Γ (GR): Το κρυφό θεώρημα του Πλάτωνος για την κατανομή των πρώτων αριθμών.
18.20 Δάσιος Γ. (GR) Ο ρυθμός μεταβολής στην Ευκλείδεια Γεωμετρία, την Νευτώνεια Μηχανική και τον κλασματικό Λογισμό.
14.40 Κοτσιώλης A., N. Λαμπρόπουλος (GR): Η συμμετρία της σφαίρας στην αρχαία Ελλάδα-Επίλυση μη γραμμικών ελλειπτικών εξισώσεων με υπερκρίσιμο εκθέτη πάνω στη σφαίρα.
19.00 Vatistas, G.H. (CA): H Φυσική του Αριστοτέλους για την ελεύθερη πτώση των σωμάτων.
19.20 Kαλάχάνης Κ. (GR): Από τον αιθέρα στην σκοτεινή ύλη.

19.40 ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

20.30 ΔΕΞΙΩΣΗ-ΣΥΝΑΥΛΙΑ


ΗΜΕΡΑ 2
ΤΡΙΤΗ 30 AΥΓΟΥΣΤΟΥ


08.30 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 4: ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Προεδρία: Θεοδοσίου E., Πρέκα-Παπαδήμα Π. 

08.30 Θεοδοσίου E. (GR): Οι αστρικές εποχές του Ταύρου, του Κριού και των Ιχθύων και η συσχέτισή τους με την αρχαία ελληνική γλυπτική.
08.50 Dimitrijević, M. S. (RS), Θεοδοσίου E., Δακανάλης A., Mανταράκης Π.Z (GR): Aρχαία Ελλάδα και απαρχές της ηλιοκεντρικής θεωρία.
09.10 Mουσάς Ξ. (GR): Οι κομήτες και η γέννηση της Αστροφυσικής και της Φιλοσοφίας στην Ελλάδα.
09.30 Σπυρίδης Χ., Πρέκα-Παπαδήμα Π. (GR) Ερατοσθένους καταστερισμοί και πυθαγόρειος αρμονική.
09.50 Σπυρίδης Χ. (GR) Ψυχοφυσικός νόμος Πυθαγόρου-Αριστοξένου.
10.10 Tσικριτσής M., Moυσάς Ξ, Tσικριτσής Δ. (GR): Τηγανόσχημα: Προϊστορική αστρονομία στο Αιγαίο.
10.30 Πλιάκος (GR): Πρόβλεψη των κάθε είδους σεληνιακών εκλείψεων μέσα από τον κύκλο Σάρος και η μακρόβια «PAX MINOA».

10.50 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ
11.20 Συνεδρία 5: ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Προεδρία: Moυσάς Ξ., Σπυρίδης Χ.

11.20 Wright M. (UK): Η σφαίρα του Αρχιμήδους: Προπομπός του μηχανισμού των Αντικυθήρων.
11.40 Tσικριτσής M. (GR): Ο μηχανισμός του Παλαικάστρου: Ένας Μινωικός αναλογικός υπολογιστής εκλείψεων.
12.00 Kοτσανάς Κ. (GR) Μηχανισμός Αντικυθήρων: Μια νέα προσέγγιση απολεσθέντων οδοντωτών τροχών, κλιμάκων και ενδείξεων της οπίσθιας πλάκας που συνάδουν προς το χρονολογικό και γεωγραφικό πλαίσιο της κατασκευής του./
12.20 Egorova O., Omelchenko V., Jakovlev R. (RU): Το μοντέλο Ferguson στις συλλογές μηχανισμών του MGTU του Ινστιτούτου Βauman και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ως επίδειξη της κίνησης των πλανητών.

12.40 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 6: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ
Chair/Προεδρία:
Βλ. κατάλογο στο τέλος του παρόντος.

14.00 ΓΕΥΜΑ

15.00 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 7A: ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΑΡΤΕΣΣΟΥΣ
Προεδρία: Παπαμαρινοπουλος Σ., Villarías-Robles, J.R.

15.00 Rodríguez-Ramírez, Antonio, Juan J. R. Villarías-Robles (ES): Παλαιογεωγραφία του κόλπου του Καντίζ στην νοτιοδυτική Ιβηρία κατά την διάρκεια της δεύτερης χιλιετηρίδας π.Χ.
15.20 Villarías-Robles, Juan J. R., Antonio Rodríguez-Ramírez (ES): H επαναπαρουσίαση του Βασιλείου της Ταρτεσσούς από τους αρχαίους Έλληνες: Νέα μαρτυρία μιας λησμονημένης υπόθεσης.

15.40 SESSION 7B: ΣΥΝΕΔΡΙΑ 7B: ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Προεδρία: Παπαμαρινοπουλος Σ., Sotina N.

15.40 Sotina, Ν. (US): Ζωή και θάνατος από την άποψη της Φυσικής.
16.00 Sotina, Ν, Nadia Lvov (US): Πληροφορικές ιδιότητες του νερού.

16.20 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 7C: ΦΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ
Προεδρία: Παπαμαρινπουλος Σ., Debertolis P.

16.20 Debertolis, P., Daniele Gulla (I): Δονήσεις και φυσικά φαινόμενα σε αρχαιολογικούς τόπους που επηρεάζουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.
16.40 Debertolis, P., Nina Earl (I): Αρχαιοακουστική σε παλαιούς πολιτισμούς

17.00 ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

17.20 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 8: ΟΜΗΡΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Chair/Προεδρία: Παπαμαρινπουλος Σ., Πρέκα-Παπαδήμα Π.

17.20 Παπαμαρινόπουλος Σ., Πρέκα-Παπαδήμα Π., Aντωνόπουλος Π., Mητροπέτρου H., Mητροπέτρος Π. (GR): Αστρονομικά φαινόμενα και χρονολόγηση της επιστροφής του Οδυσσέα.
17.40 Παπαμαρινόπουλος Σ., Πρέκα-Παπαδήμα Π., Aντωνόπουλος Π., Mητροπέτρου H., Mητροπέτρος Π. (GR): Περιγραφή βροχής διαττόντων αστέρων στην Οδύσσεια.
18.00 Παπαμαρινόπουλος Σ., Πρέκα-Παπαδήμα Π., Mητροπέτρος Π. Aντωνόπουλος Π., Mitropetrou H., Σαραντίτης Γ. (GR): Αστρονομικά φαινόμενα και χρονολόγηση της άλωσης της Τροίας.

18.20 ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

19.20 ΣΥΝΑYΛΙΑ LYRAVLOS
21.00 ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ

ΗΜΕΡΑ 3
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 AΥΓΟΥΣΤΟΥ

08.30 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 9: ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Chair/Προεδρία:

08.30 Koetsier, T. (NL): Μηχανές και θεωρία μηχανών στην κλασική αρχαιότητα.
08.50 Βαρουφάκης Γ. (GR): Μεταλλουργική μελέτη τριών εμβόλων εκ κρατερώματος πολεμικών πλοίων της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής.
09.10 Α. Σ. Παϊπέτης, Σ. Α. Παϊπέτης (GR), Το τόξο του Οδυσσέα.
09.30 Χονδρός Θ. Γ., Μηλιδώνης K.Φ, Παϊπέτης Σ. Α. (GR): Σχεδιασμός και δυναμική του Δούρειου Ίππου.
09.50 Μηλιδώνης K.Φ, Χονδρός Θ. Γ. (GR): Η παράλληλη ανάπτυξη του κινεζικού και του αχαϊκού άρματος.
10.10 Kαραλή Λ. (GR): Η παραγωγή πορφύρας στην Ελλάδα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
10.30 Nishiyama, W. (J):Τι ήταν το χρώμα των κιόνων του ανακτόρου της Κνωσσού; Ήταν μήπως πορφύρα;
10.50 Μπαζοπούλου-Κυρκανίδου Ε. (GR): Ήφαιστος, ο τεχνίτης θεός με τα δυο χωλά πόδια.

11.20 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

12.50 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΑ
Aλεξανδρή A. (GR): Από τις απόψεις του Αριστοτέλους για την μείξιν των ειδών και την ομόρριζη λέξη (ὑβρίς) του  έργου του «Περί τα ζώα ιστορίαι», στο υβρίδιο. Ποια είναι η πραγματική ετυμολογία του;

Χονδρός Θ. Γ. (GR): Φυσική φιλοσοφία και η εξέλιξη του σχεδιασμού από τον 5ο αιώνα π.Χ. ως την ελληνιστική εποχή.

Kαλαχάνης Κ. Πρέκα-Παπαδήμα, Kωστίκας I., Θεοδοσίου Ε., Mανιμάνης Β.Ν. (GR): Tο ταξίδι επιστροφής των Αργοναυτών σύμφωνα με τα Αργοναυτικά του Ορφέα.

Kαραδημητρόπουλος I. (GR): Η Μεγάλη Έκρηξις ως περιγράφεται εις τον Ησίοδον.
Kοτσανάς Κ. (GR): Οι τηλεπικοινωνίες των αρχαίων Ελλήνων.

Μαλαπάνη A. N. (F): Ιατρική Ύλη φυτικής προέλευσης στην ιατρική λογοτεχνία της Κύπρου από την ομηρική εποχή μέχρι σήμερα.

Mαριολάκος Η.Δ. (GR): Τα Μώλεια της Νεστάνης (Αρκαδία): Η αρχαιότερη γιορτή για το νερό και το περιβάλλον. Μια γεω-μυθολογική προσέγγιση.

Moυσάς Ξ. (GR): Η ιδεοποικιλότητα και το ελληνικό θαύμα.

Πλιάκος A. (GR): Μινωικά ηλιακά ημερολόγια σμιλευμένα πάνω σε επίπεδους κέρνους. Το αίνιγμα των κέρνων.

Σαραντίτης Γ. (GR): Η ταυτότητα του Ομήρου κατά τον Πλάτωνα.

Σαραντίτης Γ. (GR): Ομηρικό ημερολόγιο-Αστερισμός του Ωρίωνα.

Σίδερη Μ. (GR): Η θεωρία της Ορφικής Κοσμογονίας – Διαλεκτική των πάντων.

Tσιριγώτης Δ. (GR): Η διάστιξη μεταξύ του Κράτους του Έθνους και του Έθνους του Κράτους στο πολιτικό πρόταγμα του Ι.Καποδίστρια. Μια περιπτωσιολογική ανάλυση της κοσμοθεωρητικής αντίληψης του Ι. Καποδίστρια για την συγκρότηση του ελληνικού έθνους.

Βαλιάντζα E. O. (GR): Παραδείγματα Τεχνολογιών Μηχανικής Περιβάλλοντος στην Ελληνική Αρχαιότητα.

Zησιμοπούλου K. (GR): Η αρχαία Ελλάδα στην ταινία «Ολυμπία» της Λ. Ρίφενσταλ. Mια μελέτη για τη μνήμη και την ταυτότητα με την οπτική του αρχιτέκτονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου