Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

Θόδωρος Αγγελόπουλος

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στη Νέα Υόρκη για τον πολυβραβευμένο δημιουργό
Το Μουσείο Κινούμενων Εικόνων στη Νέα Υόρκη φιλοξενεί, από τις 8 έως τις 24 Ιουλίου, ένα πληρέστατο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Στο πλαίσιο της ρετροσπεκτίβας θα προβληθούν όλες οι ταινίες του πολυβραβευμένου δημιουργού, καθώς και δύο μικρού μήκους ταινίες του. 

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα των τελευταίων χρόνων στο έργο του Αγγελόπουλου που πραγματοποιείται στο εξωτερικό. 

Οι προβολές θα καλύψουν όλο το έργο του από την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του (την Αναπαράσταση του 1969), μέχρι την τελευταία (τη Σκόνη του Χρόνου του 2009).

Μεταξύ άλλων θα προβληθούν οι ταινίες: Το Βλέμμα του Οδυσσέα, Μια Αιωνιότητα και μία Ημέρα, Ταξίδι στα Κύθηρα, Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού, Ο θίασος.

Οι διοργανωτές αναφέρουν: «Βλέποντας τις ταινίες του την συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, ο Αγγελόπουλος μοιάζει να ήταν μπροστά από την εποχή του. Καθώς η Ελλάδα έχει παλέψει με το ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης και καθώς η προσφυγική κρίση στη χώρα έχει γίνει χειρότερη, με εκτοπισμένους πληθυσμούς να εγκαταλείπουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και να συγκεντρώνονται στα σύνορά της, τα θέματα του σινεμά του Αγγελόπουλου μοιάζουν ξανά επιτακτικά».

Και προσθέτουν: «Την ώρα που μια νέα γενιά ελλήνων κινηματογραφιστών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο Γιώργος Λάνθιμος και η Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη, κερδίζει διεθνή αναγνώριση, έχει έρθει η στιγμή να ξαναδούμε τις ταινίες του Αγγελόπουλου. Πρόκειται για ένα σινεμά που αντανακλά στο παρελθόν μιλώντας για τους δύσκολους καιρούς στους οποίους ζούμε».

Η ρετροσπεκτίβα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Hellenic-American Chamber of Commerce, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά με υπότιτλους στα αγγλικά.

Το αφιέρωμα που θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, θα παρουσιαστεί και στο Κινηματογραφικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασσαχουσέτης (από τις 15 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου