Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

«10ο Psarokokalo»

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας από 15 έως 21 Σεπτέμβρη
Αποτέλεσμα εικόνας για 10ο Psarokokalo
Συμπληρώνοντας 10 χρόνια δραστηριότητας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας Psarokokalo, επανέρχεται με ξεχωριστό διαγωνιστικό τμήμα αφιερωμένο στην ελληνική παραγωγή, ένα δεύτερο στην Οικολογία και πρωτοτυπεί, παρουσιάζοντας το πρώτο διαδραστικό κινηματογραφικό event. 

Με προβολές στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ και στο ΤΗΕ ΒΟΧ Αthens, επιστρέφει στην πρωτεύουσα, από 15 έως 21 Σεπτέμβρη.

Το νέο διαγωνιστικό τμήμα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην ελληνική παραγωγή, η οποία έχει κάνει αλματώδη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Η ιδέα βρήκε θερμή ανταπόκριση από την πλευρά των δημιουργών καθώς το φεστιβάλ δέχτηκε περίπου 100 συμμετοχές για το νέο τμήμα.

Το τελικό πρόγραμμα, το οποίο θα προβληθεί σε 2 μέρη, περιλαμβάνει 12 από ενώ, η τελική επιλογή του νικητή εναποτίθεται και πάλι στο κοινό.


Το Psarokokalo εγκαινιάζει επίσης φέτος ένα ξεχωριστό διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών με θέμα την Οικολογία. Επιλέγει 6 ταινίες που συνδυάζουν τόσο την αναπαράσταση οικολογικών θεμάτων όσο και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού γύρω από αυτά.


Φέτος, σε πρώτη πανελλαδική προβολή, παρουσιάζεται ακόμη το πρώτο διαδραστικό κινηματογραφικό event που γυρίστηκε ποτέ: To Late Shift, η πρώτη μεγάλου μήκους παραγωγή χτισμένη πάνω στο πρωτοποριακό κινηματογραφικό format CtrlMovie.

Το κοινό έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις για λογαριασμό του πρωταγωνιστή μέσω ενός application στο smartphone τους και με βάση τις επιθυμίες της πλειοψηφίας να καθορίσουν την πορεία της ταινίας. Έτσι κάθε προβολή είναι μια διαφορετική ταινία, με διαφορετική εξέλιξη, που διαδραματίζεται σε διαφορετικούς χώρους. Η ταινία μπορεί να έχει διάρκεια από 70 έως 90 λεπτά, ανάλογα με τις επιλογές των θεατών. Η ταινία ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2016 και προβλήθηκε ήδη σε μεγάλα φεστιβάλ όπως οι Κάννες και το Locarno, ενώ ακολουθούν τα BFI London Film Festival, Raindance και New York FF το φθινόπωρο.


Το πρόγραμμα 

Το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ είναι και αυτή τη χρονιά μια ανοιχτή, ανεξάρτητη ματιά στη διεθνή κινηματογραφία που περισσότερο αναζητά τα νέα ρεύματα, παρά τα ακολουθεί. Έχοντας λάβει περισσότερες από 5500 αιτήσεις από 70 χώρες, φαίνεται ότι ο κοινός παρονομαστής στη ματιά των κινηματογραφιστών παγκοσμίως είναι ο προβληματισμός για την κοινή μας πραγματικότητα.

Και οι 60 ταινίες που τελικά επιλέχθηκαν για το φετινό πρόγραμμα σίγουρα διαφοροποιούνται στην αφήγηση, στην αισθητική, στον τρόπο καταγραφής αυτής της πραγματικότητας, όλες όμως έρχονται να μας υπενθυμίσουν το προφανές: υπάρχει κι ένας άλλος κόσμος. Αλλά είναι μέσα σ’ αυτόν εδώ.


Διαγωνιστικό πρόγραμμα της Αρχιτεκτονικής

Το φετινό πρόγραμμα εξερευνά ως κεντρικό θέμα την σύνδεση χώρου και χορού. Είναι ο χώρος αυτός που ορίζει την κίνηση του σώματος ή η κίνηση του σώματος και οι ανθρωπομετρικές διαστάσεις αυτά που ορίζουν τον χώρο;

Στο τμήμα παρουσιάζονται 5 ταινίες από την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ιαπωνία, την Ιταλία και την Αμερική, σε ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας / designer Έρση Κρούσκα.


Focus on Japan

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το διακεκριμένο Short Shorts Film Festival & ASIA, το PSAROKOKALO Χ Edition μας φέρνει στην καρδιά του Γιαπωνέζικου Κινηματογράφου. Επτά νέες ταινίες (παραγωγής 2014 – 2016), που έχουν ξεχωρίσει σε φεστιβάλ της χώρας τους, καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα, από την επιστημονική φαντασία μέχρι την καθημερινή ζωή, ιδωμένα όμως μέσα από το πρίσμα μιας κουλτούρας τόσο διαφορετικής από τη δική μας.

Παράλληλες εκδηλώσεις

LATE SHIFT – Εκθεση και Ανοιχτή Συζήτηση:
Με αφορμή την Πανελλαδική πρεμιέρα του LATE SHIFT, της πρώτης διαδραστικής ταινίας που γυρίστηκε ποτέ, παρουσιάζεται έκθεση με αναλογικό και ψηφιακό υλικό από τα γυρίσματα. Εκτυπώσεις του διαδραστικού σεναρίου, ένα βιβλίο μεγέθους Α3 με όλο το multioptional σενάριο καθώς και ένα εντεκάλεπτο ντοκιμαντέρ για το πως γυρίστηκε η ταινία, θα ξεναγήσουν το κοινό στη διαδικασία δημιουργίας ενός φιλμ όπου τα πάντα καθορίζονται από τις προσωπικές του επιλογές. Ταυτόχρονα 2 συντελεστές της ταινίας θα επισκεφθούν την Αθήνα για να μας εξηγήσουν, βήμα προς βήμα, τη φιλοσοφία που διέπει την νέα τεχνολογία CTRL MOVIE, τις δυνατότητες και προκλήσεις που προσφέρει και πως μπορεί να αλλάξει την κινηματογραφική αφήγηση όπως την ξέρουμε σήμερα.

Film Market

Λειτουργεί στο ΤΗΕ ΒΟΧ , καθ' όλη την διάρκεια του φεστιβάλ, κατόπιν ραντεβού. Για ραντεβού και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία στείλτε email με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο market@psarokokalo.gr ή καλέστε στο 6930902022.

Βραβεία και εισιτήρια 

Τα βραβεία του φεστιβάλ σε όλα τα διαγωνιστικά τμήματα, δίνονται από το κοινό με τη χρήση ειδικού κουπονιού που δίνεται στο ταμείο του κινηματογράφου μαζί με το εισιτήριο και μαζεύεται στο τέλος της προβολής. Η ανακοίνωση την νικητών θα γίνει την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη, μετά το τέλος της τελευταίας προβολής, και θα ακολουθήσει πάρτυ στο χώρο του κινηματογράφου. Το βραβείο είναι πρωτότυπο έργο, γλυπτό από πηλό, το οποίο φιλοτέχνησε η Νατάσσα Καλογεροπούλου, ειδικά για το φεστιβάλ.

Γενική είσοδος
5 ευρώ 
Εισιτήρια ημέρας
7 ευρώ 
Κάρτες 8 προβολών
20 ευρώ
ΑΣΤΟΡ
Σταδίου 28 (Στοά Κοραή) 
THE BOX
Δορυλαίου 12 (Πλ. Μαβίλη)

Φέτος θα διατίθενται για πρώτη φορά και 6 εισιτήρια ανέργων ανά προβολή τα οποία θα διανέμονται δωρεάν, με σειρά προσέλευσης, από το ταμείο του κινηματογράφου, 45 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε προβολής.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πάρουν το εισιτήριό τους επιδεικνύοντας την κάρτα ανεργίας τους και την αστυνομική τους ταυτότητα. Κάθε δικαιούχος έχει δικαίωμα να πάρει ένα εισιτήριο ανά προβολή.

Η αφίσα του φεστιβάλ φιλοξενεί το εικαστικό έργο «Illusions», του Τίμου Λειβαδίτη το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για το Psarokokalo.
Αποτέλεσμα εικόνας για 10ο Psarokokalo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου