Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Γιάννης Μόραλης

Αφιέρωμα στον μεγάλο ζωγράφο σε 3 θεματικές ενότητες σήμερα στην Αίγινα
Αποτέλεσμα εικόνας για Γιάννης Μόραλης + Αίγινα
Στο νησί που περνούσε τα καλοκαίρια του ζωγραφίζοντας ο Γιάννης Μόραλης, στην Αίγινα, ο Δήμος της Αίγινας, οι συλλέκτες, οι φίλοι και οι μαθητές του διοργανώνουν σήμερα, Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, ένα θερμό, λιτό αφιέρωμα για να τιμήσουν τον σημαντικό καλλιτέχνη και αγαπημένο τους φίλο.

Είναι η πρώτη εκδήλωση που γίνεται για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες:

α) Έκθεση στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο με πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη, τα οποία προέρχονται από την Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου - Γκίκα (Μουσείο Μπενάκη) και από την προσωπική συλλογή της Πέγκυς Ζουμπουλάκη με το εμβληματικό έργο «Πανσέληνος Μ» 1977 - 1979.

β) Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας, όπου θα εκτεθούν μικρότερα έργα, σχέδια, σπουδές, χαρακτικά, καθώς και 10 φωτογραφίες του διακεκριμένου φωτογράφου Jean - Francois Bonhomme, απ' τα εργαστήρια του καλλιτέχνη.

γ) Το αφιέρωμα θα πλαισιωθεί με ποικίλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους στην Αίγινα, όπως, έκθεση - αφιέρωμα στον Ι. Μόραλη με έργα μαθητών του, ομιλίες, ξεναγήσεις.

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον ιστορικό Γιώργο Καλόφωνο, την Δάφνη Ζουμπουλάκη και την υπεύθυνη των εικαστικών προγραμμάτων Βάσω Καλουδιώτη.

Η έναρξη του αφιερώματος σηματοδοτήθηκε με την τοποθέτηση - στις 29 Ιούλη 2016, στο παλιό λιμάνι του νησιού - του μεγάλου γλυπτού του Ι. Μόραλη (συμβολική δωρεά της Πέγκυς Ζουμπουλάκη) στο Δήμο της Αίγινας.

Η τελική τοποθεσία του έργου θα οριστεί με απόφαση της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί από εκπροσώπους του εικαστικού και πνευματικού κόσμου. Μια διαδικασία αναγκαία πάντοτε, σε ανάλογες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου