Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ανάβουν τα... φώτα στο νέο μουσείο
Από 31 Οκτωβρίου σε λειτουργία η περιοδική εκθεσιακή δραστηριότητα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (φωτογραφία Τίτα Μπονάτσου)
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και μπαίνει στη ζωή της πόλης καθώς αρχίζει η τακτική εκθεσιακή δραστηριότητά του στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων. 

Τα φώτα στο ΕΜΣΤ θα ανάψουν στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, με την έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα - Αμβέρσα», που θα εγκαινιάσει τον χώρο των περιοδικών εκθέσεων (ταυτόχρονα με το πρόγραμμα «Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο»), μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA).

Εν τω μεταξύ, η μόνιμη συλλογή «θα περιμένει», έναν χρόνο τουλάχιστον από σήμερα, μέχρις ότου φωταγωγηθεί ολόκληρο το μουσείο, αλλά δεν «θα κοιμάται» αφού θα μετέχει στις εκθέσεις του ΕΜΣΤ, σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά.

Με την έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα - Αμβέρσα», τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στις 31 Οκτωβρίου (θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2017), επανεκκινείται ουσιαστικά η περιοδική εκθεσιακή δραστηριότητα του μουσείου, που είχε διακοπεί το 2015 λόγω της μεταστέγασής του στην έδρα του και των ενεργειών για την παραλαβή και λειτουργία του.

Η έκθεση φιλοδοξεί να είναι ένας θεωρητικός και οπτικός διάλογος, βασισμένος σε έργα από τις συλλογές των δύο μουσείων, που θα περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα και θα διαρθρώνεται σε 22 θεματικές. «Η πρόσκληση του ΕΜΣΤ στο M HKA είναι και χαρά και τιμή» υπογραμμίζει ο Bart De Baere, του M HKA.

Οι δραστηριότητες του ΕΜΣΤ στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του και στη λογική των συνεργειών του με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα συναφούς σκοπού ξεκίνησαν στο νέο του «σπίτι» τον Μάΐο 2016, υπό τον γενικό και ενδεικτικό τίτλο «Προλεγόμενα».

Τα «Προλεγόμενα» θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2016, με την παρουσίαση της περφόρμανς της Ομάδας Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου με τίτλο «Μετατόπιση - Ο δρόμος». Εξάλλου, βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας οι μορφές συνεργασίας που αφορούν το ΕΜΣΤ στην Αθήνα και την documenta στο Κάσελ.

«Επιθυμία μας είναι η πρώτη αυτή συνέντευξη Τύπου να επικεντρωθεί στα όσα θετικά και αισιόδοξα μεσολάβησαν, καθώς περιμέναμε πολύ για να υπάρξει αυτή η δυνατότητα» δήλωσε η Κατερίνα Κοσκινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου