Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Το Φεστιβάλ των Μικρομηκάδων ξεκινά την ετήσια περιοδεία με πρώτο σταθμό την Αθήνα
trianon-webposter
Από τις 20 ως τις 26 Οκτωβρίου και από τον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος και Πατησίων) το Φεστιβάλ των Μικρομηκάδων της Δράμας ξεκινά την ετήσια περιοδεία του, με πρώτο σταθμό την Αθήνα.

Επόμενοι σταθμοί του, οι Κυκλάδες, πόλεις της Μακεδονίας αλλά και το εξωτερικό, καθώς ταξιδεύει ως το Σίδνεϊ.

Στο «Τριανόν» οι φίλοι της ταινίας μικρού μήκους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τόσο το σύνολο του ελληνικού προγράμματος του 39ου Φεστιβάλ όσο και τις βραβευμένες ταινίες του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας.

trianon-webposter

Μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης (Χρυσός Διόνυσος) ανακηρύχθηκε ο Αλέξανδρος Μαραγκός για τον «Κύβο» του, ενώ τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε ο Ντίνος Παναγόκος για το «Νανούρισμα της Μαρίας».

Φέτος σημειώθηκε ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής και το διαγωνιστικό μικρού μήκους ήταν το πλουσιότερο στην ιστορία του Φεστιβάλ. Από τις 209 αιτήσεις που κατατέθηκαν, επιλέχθηκαν 62 ταινίες που διεκδίκησαν βραβεία, ανάμεσά τους, 6 ντοκιμαντέρ και 2 animation.

Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίστηκαν, είναι ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές. Στα ονόματα των παραγωγών φέτος συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά αλλά και πολλές συμμετοχές από πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς.

Ως προς τη θεματολογία, η οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα, επηρέασαν μια μεγάλη μερίδα νεαρών δημιουργών: ανεργία, φτώχεια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες. Το θέμα της αυτοκτονίας επίσης.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλο: «για πρώτη φορά η κρίση εισέρχεται τόσο δυναμικά στη θεματολογία -κυρίως ως φόντο ανθρώπινων ιστοριών. Φαίνεται πως η κοινωνία της κρίσης κινητοποιεί συνειδήσεις και πυροδοτεί καλλιτεχνικές ανησυχίες».

Πολλοί σκηνοθέτες καταπιάνονται με το προσφυγικό και ειδικότερα με την άφιξη των μεταναστών στα ελληνικά νησιά, καταδεικνύοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά της ταινίας μικρού μήκους.
Τα ψυχοδράματα έχουν την τιμητική τους (γηρατειά, ανημπόρια, αλτσχάϊμερ, θάνατος, σχέσεις εξάρτησης, ψυχοπάθεια), ενώ οι κωμωδίες απουσιάζουν εκκωφαντικά!

Η έκτρωση, η αποβολή, η διαχείριση του πένθους, η βία των ίδιων των παιδιών ως απάντηση στο αίσθημα της απόρριψης, το εκπαιδευτικό σύστημα, η αντιμετώπιση του «ξένου», αποτελούν μερικές ακόμα θεματικές. Το γκέι στοιχείο είναι φέτος παρόν και μέσα από μια λεσβιακή ερωτική ιστορία.

Πολλοί, ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Είναι προφανές πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον την μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας.


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
Κάθε πρόγραμμα (δίωρο προβολών): 7 ευρώ
Ημερήσιο εισιτήριο: 10 ευρώ
Φοιτητικό/ατέλειες: 5 ευρώ
Ημερήσιο φοιτητικό/ατέλειες: 8 ευρώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου