Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

«Η αρρώστια της νιότης»

Το ψυχογράφημα του Μπρούκνερ που δείχνει το φασισμό στο «Tempus Verum Εν Αθήναις»
Με το έργο του Φέρντιναντ Μπρούκνερ «Η αρρώστια της νιότης», ο Δημήτρης Λάλος μας συστήνει έναν κόσμο γεμάτο νεανικό πάθος και ερωτικό εκτροχιασμό, όπου τα σκοτεινά παιχνίδια εξουσίας έχουν τον πρώτο λόγο. 

Μια παρέα φοιτητών Ιατρικής εξερευνά τα όριά της,  φλερτάροντας με το θάνατο και την καταστροφή, στη σκηνή του  θεάτρου «Tempus Verum Εν Αθήναις».

Το ψυχογράφημα «Η αρρώστια της νιότης» του Μπρούκνερ, γραμμένο το 1926, παρακολουθεί μια ομάδα νέων φοιτητών ιατρικής, που μέσα στην υπεροψία και στην απόγνωσή τους, προετοιμάζουν άθελά τους το έδαφος για τα κηρύγματα της εθνικοσοσιαλιστικής ναζιστικής ιδέας.

Οι χαρακτήρες, ακροβατώντας ανάμεσα στην ιδιοφυΐα και στην παράνοια, στις σπουδές και στα πειράματα, ανακαλύπτουν τα όρια τους, φωτίζοντας σκοτεινές πτυχές του υποσυνείδητου που θα θέλαμε να ξεχάσουμε.

Η παζολινική ατμόσφαιρα του έργου, μας κάνει να αναρωτηθούμε πραγματικά πόσο μακριά μπορεί να βρισκόμαστε από μια εποχή σκληρότητας και απανθρωπισμού. Τα παιχνίδια εξουσίας και το ερωτικό τους πάθος, θα τους φτάσει στο τέλος στα άκρα.


Τολμηρός και άκρως ρεαλιστικός , για την εξπρεσιονιστική του καταγωγή, ο συγγραφέας, λίγο πριν ο Χίτλερ ανέβει στην καγκελαρία, αυτοεξορίζεται στην Γαλλία και γράφει το αντιφασιστικό έργο «Οι Ράτσες».

Το ’68 ο γνωστός σκηνοθέτης Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ πρωταγωνιστεί σε έναν από τους βασικούς ρόλους, ξεθάβοντας το κλασικό πλέον έργο της γερμανικής λογοτεχνίας, με γερμανικό τίτλο «Krankheit der jugend», ενώ ο Μάρτιν Κρίμπ το μεταφράζει διασκευάζοντάς το  «Pains Οf Υouth» και ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία το 2009 στο Λονδίνο.

Ο Δημήτρης Λάλος συνεχίζει για δεύτερη χρονιά με την ίδια ομάδα ηθοποιών, αναλαμβάνοντας τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία ενός έργου που φωτίζει τα σκοτεινά παιχνίδια εξουσίας.

«Όταν ο Μπρεχτ είδε τον κόσμο να πανηγυρίζει στις πλατείες των πόλεων για το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου είπε "Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το θηρίο. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό".Η Ευρώπη βρίσκεται πάλι σε κρίση. Για τι πρόκειται όμως; Οικονομική ή κρίση αξιών; Ή μήπως η οικονομία καθορίζει την αξία και τελικά οδεύουμε προς έναν φαύλο κύκλο; Πότε το παράνομο είναι άδικο; Και το νόμιμο είναι και δίκαιο;» αναρωτιέται ο σκηνοθέτης της παράστασης.

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα οι χαρακτήρες του Φέρντιναντ Μπρούκνερ καλούνται να πάρουν θέση. «Το ψυχογράφημα του Αυστριακού δημιουργού συνθέτει όλη την παλέτα ανθρώπων που βρίσκονται λίγο πριν από ένα ξέσπασμα χωρίς προηγούμενο. Ποιος θα αντισταθεί, ποιος θα υποκύψει, ποιος θα πάρει θέση, ποιος θα πληγωθεί» σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η Αρρώστια της νιότης» διαδραματίζεται στη Βιέννη λίγο πριν αναλάβει ο Χίτλερ την Καγκελαρία και παρακολουθεί μια παρέα νέων, φοιτητών Ιατρικής, που "εξασκούνται" στα παιχνίδια εξουσίας. «Τυφλωμένοι από την υπεροψία της ευφυΐας και της υπεροχής τους ωθούν τους εαυτούς τους αλλά και τους άλλους στα όρια μέχρι τελικά να φτάσουν στην καταστροφή. Όλα αυτά κάτι μας θυμίζουν, όλα αυτά κάπως μας φοβίζουν» λέει ο Δ.Λάλος.

Και προσθέτει: «Κάθε έργο τέχνης έχει την ικανότητα αλλά και την υποχρέωση να μας μετατοπίσει, να μας προβληματίσει. Έτσι και το έργο αυτό θέλει να καταδείξει και να επιστήσει την προσοχή μας ότι το απάνθρωπο μπορεί τελικά να είναι πολύ κοντά μας. Δεν είναι εποχές για εφησυχασμό. Ο φασισμός είναι προ των πυλών. Το θηρίο δεν είναι σε οργασμό, όπως έλεγε ο Μπρεχτ, αλλά γέννησε. Γέννησε το παιδί του και του ‘βαλε προβιά» καταλήγει.

Μετάφραση-σκηνοθεσία
Δημήτρης Λάλος
Σκηνικά
Μιχάλης Σαπλαούρας
Κοστούμια:
Βασιλική Σύρμα
Βοηθός σκηνοθέτη
Γιάννα Τζερμιά
Βίντεο
Θάνος Κερμίτσης
Φωτογραφίες
Νίκος Πανταζάρας
Παίζουν
Ξένια Αλεξίου, Τάσος Δέδες, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κρίστελ Καπερώνη, 
Χριστίνα Μαριάνου, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ουσίκ Χανικιάν.
Tempus Verum Εν Αθήναις
Ιάκχου 19 Γκάζι
Τηλέφωνο:
210-3425170
Διάρκεια:
Έως 8 Ιανουαρίου
Παραστάσεις
Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 19.00
Είσοδος
12 Ευρώ κανονικό & 8 Ευρώ μειωμένο 
Διάρκεια
75’
Προπώληση από 10 Ευρώ – Ώρες ταμείου 12.00-21.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου