Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

«Δρόμος διαφυγής Βαλκάνια»

Έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Πηλού στο ινστιτούτο Goethe
Αποτέλεσμα εικόνας για «Δρόμος διαφυγής Βαλκάνια»
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος φωτοειδησεογράφος Νίκος Πηλός φωτογράφισε από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2015, για το Goethe-Institut Athen, ανθρώπους στο δρόμο της φυγής και της ξενιτιάς.

Ο τίτλος της έκθεσης: «Δρόμος διαφυγής Βαλκάνια», αναφέρεται στη διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες. Η πορεία αυτή περνά από τη Λέσβο και την Κω, κι ύστερα μέσα από τα Βαλκάνια με προορισμό την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη.

Στα 11 φωτογραφικά δίπτυχα του Νίκου Πηλού καταγράφονται οι δραματικές συνθήκες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες για να φτάσουν από τη χώρα τράνζιτ, την Ελλάδα, ως τη Γερμανία.

Φωτογραφίες και σύντομες μαρτυρίες προσφύγων που έχουν φτάσει στη Γερμανία, συμπληρώνουν την έκθεση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 6 Οκτωβρίου από τον εντεταλμένο της κυβέρνησης της Βαυαρίας για θέματα ενσωμάτωσης και μέλος του Κοινοβουλίου του ομόσπονδου κρατιδίου, Μάρτιν Νόιμαγερ.

Ο Νίκος Πηλός είναι βραβευμένος φωτοειδησεογράφος που δραστηριοποιείται στην Αθήνα και το Βελιγράδι, και αποτελεί έναν από τους χαρακτηριστικότερους ευρωπαίους φωτογράφους. Το έργο του δημοσιεύεται σε κορυφαία διεθνή περιοδικά και εφημερίδες και έχει παρουσιαστεί σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Από την πρώτη αποστολή του στο Λίβανο το 1988, έχει καλύψει σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η ανατροπή του Νικολάε Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πόλεμος στο Ιράκ, όπου πέρασε 100 ημέρες μη συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας σύγκρουσης του Λιβάνου.

Έχει καταγράψει την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα Λιβύης - Τυνησίας το 2011, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κατέφυγαν στη Λιβύη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει καλύψει κυρίως την ελληνική και την κυπριακή ύφεση, τις εξεγέρσεις στην Κωνσταντινούπολη, την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη και τη σημερινή κρίση των προσφύγων.

Οι φωτογραφίες του έχουν προβληθεί, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα The New York Times, TIME, το περιοδικό Newsweek, Stern, Der Spiegel, Die Zeit, The Financial Times, The International Herald Tribune, The Sunday Times,The Independent, The Guardian, XL Semanal, Gente, Bloomberg, Internazionale, L' Esspreso και άλλες.

Αυτή την περίοδο εκπροσωπείται από το πρακτορείο Laif στη Γερμανία.

«Δρόμος διαφυγής Βαλκάνια»
Ημερομηνία:
6 – 15 Οκτωβρίου 2016
Τοποθεσία:
Goethe-Institut Athen, 
Ομήρου 14-16, τηλ.: 210 3661000.
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα-Πέμπτη 09:00 – 21:00, Παρασκευή 09:00 – 19:00, Σάββατο 09:00 – 13:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου