Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Φεστιβάλ ταινιών από όλον τον κόσμο για τη βία κατά των γυναικών

Στις 25 Νοέμβρη τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
AP Photo/Leo Correa
Με ένα διήμερο φεστιβάλ ταινιών από όλον τον κόσμο, για τη βία κατά των γυναικών, τιμά φέτος ο δήμος Αθηναίων την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στις 25 Νοέμβρη.

Ειδικότερα, στις 24 και 25 Νοέμβρη, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς», θα προβληθούν 14 ταινίες (από τις 5 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ) σε συνεργασία με την ομάδα «Elles tournent» που διοργανώνει διεθνή φεστιβάλ ταινιών γυναικών δημιουργών, στις Βρυξέλλες.

Το Φεστιβάλ ταινιών από όλον τον κόσμο για τη βία κατά των γυναικών, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω της πολιτιστικής και κινηματογραφικής δημιουργίας.
Οι 14 ταινίες του Φεστιβάλ (Βέλγιο, Γαλλία, Ινδία, ΗΠΑ, Πακιστάν, Λίβανο, Αγγλία, Περού, Ελλάδα), παρουσιάζουν τους χαρακτήρες των γυναικών να αντιδρούν στην εναντίον τους βία.

 Με ισχυρή θέληση και με ευφάνταστους τρόπους, oι γυναίκες αναπτύσσουν δυναμικές και γίνονται φορείς αλλαγής.

Επίσης, το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Καίτης Παπαρρήγα Κωσταβάρα αγωνίστριας του φεμινιστικού κινήματος που πέθανε τον Ιανουάριο του 2016.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

17.00  Έναρξη του Φεστιβάλ

Προβολή ταινιών μικρού μήκους και συζήτηση με θέμα: Ο φεμινισμός και η Βία κατά των γυναικών- Ταινίες των Γυναικών (9 ταινίες μικρού μήκους, συνολικά 60’)

▶ Not for sale (Όχι για πούλημα) | Marie Vermeiren, Βέλγιο, 23’

Συνεντεύξεις ακτιβιστών και μαρτυρίες γυναικών στην πορνεία

▶ It’s your fault (Είναι δικό σου το λάθος) | ΑΙΒ Collective, Iνδία, 3’

Εκστρατεία ενάντια στον βιασμό, από την Ινδία με χιούμορ

▶ Whistling at your mom (Σφυρίζοντας στην μητέρα σου) Siballe a tu Madre, Περού, 3’

Μία εταιρεία έχει την έξοχη ιδέα να αντιμετωπίσει τους δράστες παρενόχλησης με τις μητέρες τους. «Δεν είμαι εγώ, μαμά, δεν είμαι εγώ…»

▶ Rap against rape (Η ραπ απέναντι στον βιασμό) | Bombaebs, Ινδία, 3‘

 Ένας ράπερ προκαλεί την ινδική κοινωνία ενάντια στον βιασμό. Η ομάδα Bombaebs με αφορμή τις υψηλές στατιστικές στην Ινδία δημιούργησαν αυτό το ραπ τραγούδι για να προκαλέσουν την κοινωνία. «Είναι ένα φόρεμα, όχι ένα ναι»

▶ Les filles sont nulls au jeu video (Τα κορίτσια αποτυγχάνουν στο βίντεο παιχνίδι) Stephanie Mercier, Γαλλία, 3’ Η επανεξέταση των βίντεο παιχνιδιών…

▶ Bechdel Test (Το τεστ του Μπεχντέλ) Anita Saarkisian, ΗΠΑ, 4’

Ένα εύκολο τεστ για την κατανόηση της θέσης των γυναικών στην κινηματογραφική βιομηχανία

▶ Journey of two women (Το ταξίδι δύο γυναικών)  Rabia Arif, Ghazala Rhemat, Risham Waseem, Πακιστάν, 15’

Δύο νεαρές γυναίκες σχολιάζουν τις συνεντεύξεις τους στο θέμα του φύλου –γεμάτες χιούμορ και ενέργεια

▶ Beauty Tips: How to get perfect lips (Τα χείλη της ομορφιάς: Πώς να αποκτήσεις τέλεια κόκκινα χείλη) Μake love not Scars Αssοciation, Ινδία, 3’

 Εκστρατεία ενάντια στην ελεύθερη πώληση του οξύ-βιτριόλι. Η Ρέμα, που δέχθηκε βιτριόλι στο πρόσωπο, μας μαθαίνει πώς να βάζουμε σωστά το κραγιόν.

▶ Driving Change (Οδηγώντας την αλλαγή) Κafa Association, Λίβανος, 4’

 Βυρηττός: Το GPS του ταξί για γυναίκες αρχίζει να επιτίθεται στην οδηγό. Μία πολύ δυσάρεστη  κούρσα με το ταξί: μην μένεις σιωπηλή, ακόμη και μπροστά από ένα GPS. Αν είσαι μάρτυρας κακοποίησης, μην κάθεσαι πίσω και την αγνοείς.

Συζήτηση

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

17.00  Dreamcatcher (Ονειροπαγίδα) Kim Longinotto, Μεγάλη Βρετανία,104’

Σικάγο. Η Μπρέντα, πρώην εκδιδόμενη, έχει δεσμευτεί ώστε να αποκτήσουν επίγνωση της πραγματικότητας της πορνείας τα νεαρά κορίτσια της κοινότητας της. Τα όπλα της, η ενέργεια της, η απίστευτη ανθρωπιά της και το χιούμορ της. Η κάμερα την ακολουθεί στις παρεμβάσεις κρίσεων, στις πράξεις πρόληψης κοντά στις νέες, στις νυχτερινές περιπολίες.

Ένα ντοκυμαντέρ για την δράση μιας γυναίκας, δυνατό και συγκινητικό Ωμό, δυναμικό και εμπνευστικά ευθύ, IndieWire

Συζήτηση

19.30   Little Black Spider (Μικρή μαύρη αράχνη) Patrice Toye, Bέλγιο, 94’

Βέλγιο 1978. Σε μια κρυμμένη τοποθεσία έγκυες έφηβες γεννούν τα παιδιά τους μυστικά. Κατά την μακρά αναμονή, τα κορίτσια μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες τους. Διαμορφώνουν στενές φιλίες και διασκεδάζουν με παράξενα παιχνίδια μέχρι που κάποια από αυτές μαθαίνει με οδύνη τα σχέδια που κάνουν οι μοναχές πίσω από τις πλάτες τους

Συζήτηση

21.00   Κλείσιμο του Φεστιβάλ με το «Πού πηγαίνουμε τώρα;» Nadine Labaki, Λίβανος, Γαλλία, 110’ |

Με φόντο μια διαιρεμένη από τον πόλεμο χώρα αυτές οι γυναίκες επιδεικνύουν μεγάλη ευφυία, εφευρίσκοντας αστεία κόλπα ενωμένες από ακλόνητη φιλία. Έχουν μόνο ένα στόχο,  να διασπάσουν την προσοχή των ανδρών και να τους κάνουν να ξεχάσουν τον θυμό τους και την διαφορά τους. Τσιριχτή κωμωδία όπου γελάς και όπου σκέφτεσαι.

Συζήτηση
Πληροφορίες
210-5210645/6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου