Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης

Έπειτα από δύο δεκαετίες άνοιξε ανανεωμένη για το κοινό
Αποτέλεσμα εικόνας για Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης
Η Αρχαιολογική Συλλογή της Κοζάνης είναι και πάλι προσβάσιμη στους επισκέπτες και τους κατοίκους της πόλης, με εκθέματα από τους προϊστορικούς, κλασικούς και ρωμαϊκούς χρόνους που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα.

Η αρχική έκθεση εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 1989, ενώ έπαψε να λειτουργεί μετά το μεγάλο σεισμό του 1995, που προξένησε σημαντικές ζημιές στο κτήριο. Η αποκατάσταση του κτηρίου στην σημερινή του μορφή έγινε από τον δήμο Κοζάνης.

Η ετοιμασία για την εκ νέου έκθεση των ευρημάτων ολοκληρώθηκε το 2016 και περιλαμβάνει αρχαιότητες που αποκαλυφτήκαν από την παλαιότερη και τη νεότερη επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Μέρος των ευρημάτων προέρχεται από τις μεγάλες σωστικές ανασκαφές που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή του Κλείτου, της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης αλλά και στην παραλίμνια ζώνη της τεχνητής Λίμνης Πολυφύτου και πέριξ του νέου φράγματος της ΔΕΗ στον Ιλαρίωνα.

Τα ευρήματα των προϊστορικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων εκτίθενται σε πέντε αίθουσες ενώ στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου υπάρχουν αγάλματα, αναθηματικές στήλες, αγγεία και αντικείμενα από ταφικά κατάλοιπα.

«Το αποτέλεσμα που βλέπετε σήμερα είναι για τους πολίτες για την τοπική κοινωνία, όπου οι νέες γενιές θα μαθαίνουν για την ιστορία τους και η συλλογή αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην πόλη της Κοζάνης» σημείωσε η Ελένη Κόρκα, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού που εγκαινίασε την λειτουργία της αρχαιολογικής συλλογής.

Η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτήριο, των αρχών του 20ού αιώνα, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και είναι δωρεά του Ν. Παναγιωτίδη ευεργέτη της πόλης, ο οποίος στη συνέχεια παραχώρησε τη χρήση του στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου