Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

Απονομή με ανησυχίες για την άνοδο του εθνικισμού - Μεγάλος νικητής ο «Τόνι Έρντμαν»
Αποτέλεσμα εικόνας για Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου
Στην τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου που διεξήχθη φέτος στην Πολωνία, οι ευρωπαίοι κινηματογραφιστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την άνοδο του εθνικισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. 

Η γερμανική κωμωδία «Τόνι Έρντμαν» κέρδισε τα βραβεία στις βασικές κατηγορίες και έγραψε ιστορία ως η πρώτη ταινία γυρισμένη από γυναίκα σκηνοθέτη που κερδίζει το βραβείο καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας.

Σε μήνυμά της από τα γυρίσματα του House of Cards, η Ανιέσκα Χόλαντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου είπε -από το... Οβάλ Γραφείο της σειράς-, αναφερόμενη στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές:

«Ο σκοτεινός άνεμος που φυσάει στην Αμερική και έβαλε ξέρετε-ποιον σε αυτό το γραφείο, πνέει και στις δικές μας χώρες. Το έργο μας έγινε μόλις πολύ πιο σημαντικό. Η δουλειά και η τέχνη μας μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Παραλαμβάνοντας τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στο ευρωπαϊκό σινεμά, ο ηθοποιός Πιρς Μπρόσναν είπε: «Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να ενωθούμε ως καλλιτέχνες και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στις χώρες και τα έθνη μας. Σε όλους τους νέους και τις νέες εκεί έξω λέω: Έχετε δύναμη, έχετε καλή πίστη. Όποιες και αν είναι οι πολιτικές που ισχύουν στις χώρες σας, να είστε αληθινοί και να κάνετε ταινίες από την καρδιά σας».

Τα βραβεία:
  • Το «Τόνι Έρντμαν» απέσπασε βραβεία Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Γυναικείου και Α΄Ανδρικού Ρόλου, καθώς και βραβείο Σεναρίου
  • Καλύτερο Ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το «Φωτιά στη Θάλασσα» του Τζιανφράνκο Ρόσι
  • Καλύτερο animation το «Εγώ ο Κολοκυθάκης» του Κλοντ Μπαράς
  • Το βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους απέσπασε η ταινία «9 Days - From My Window in Aleppo» (Το Limbo της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη δεν κατάφερε να κερδίσει).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου