Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

«Ήταν ένα μικρό καράβι...»

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ το νέο βιβλίο του καθηγητή ιστορίας Γιώργου Μαργαρίτη
Το νέο βιβλίο του Γιώργου Μαργαρίτη έχει τίτλο «Ήταν ένα μικρό καράβι...» και υπότιτλο «Ιστορικά και πολιτικά σημειώματα στον καιρό της κρίσης» και περιέχει σημειώματα, άρθρα και κείμενα του πολυγραφότατου καθηγητή ιστορίας του ΑΠΘ.

Ετούτο το βιβλίο είναι ένα μικρό ανθολόγιο κειμένων που δημοσιεύτηκαν στην αιχμή της κρίσης που βάναυσα έπληξε τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και μέσα στην οποία ακόμα ζούμε.

Τα περισσότερα από αυτά τα μικρά κείμενα –σημειώματα θα μπορούσε να τα ονομάσει κανείς– δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών, άλλα δημοσιεύτηκαν σε άλλα έντυπα ενώ υπάρχουν άλλα, λιγότερα, τα οποία δεν έχουν δημοσιευτεί και εμφανίζονται εδώ για πρώτη φορά.

Τα κείμενα είναι πολιτικά, με την έννοια ότι αναφέρονται στην πολιτική κατάσταση του καιρού της κρίσης και σχολιάζουν το πολιτικό σκηνικό που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των κοινωνικών αντιδράσεων, των πιέσεων και των αδιεξόδων που προκάλεσε ετούτη η χωρίς προηγούμενο κατάσταση. 

Ο γράφων όμως έχει την ιδιότητα του ιστορικού και για τον λόγο αυτό ο σχολιασμός της πολιτικής κατάστασης στο σήμερα πολύ συχνά ξεκινά από αναφορές σε ανάλογες καταστάσεις άλλων εποχών. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε στον υπότιτλο του βιβλίου να συγκατοικούν η πολιτική και η ιστορία. 


«Ήταν ένα μικρό καράβι...»
Εκδόσεις
ΚΨΜ
Ημερομηνία έκδοσης:
Δεκέμβριος 2016
Σελίδες:
214
Τιμή:
€12,00

Γιώργος Μαργαρίτης
Αποτέλεσμα εικόνας για γιώργος μαργαρίτης ιστορικόςΟ Γιώργος Μαργαρίτης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε γεωγραφία και ιστορία στη Γαλλία όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή (Doctorat d’ Etat) το 1981.
Δίδαξε νεότερη και σύγχρονη ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1985-2004). Από το 2004 είναι καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εκτός από το ακαδημαϊκό και επιστημονικό του έργο έχει πλούσια πολιτική αρθρογραφία στο περιοδικό Ο Πολίτης όπου υπήρξε για σειρά ετών μέλος της συντακτικής του επιτροπής και σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

Ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Η περίοδος της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων. Σε αυτήν την περίοδο αναφέρεται το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων που έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και οι περισσότερες μελέτες του σε συλλογικούς τόμους και οι εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια.

Βραβείο «Δαίδαλος» Εταιρείας Συγγραφέων (2002)

Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν το «Ιστορία του ελληνικού εμφυλίου πολέμου» (Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2000-2001), «Ανεπιθύμητοι συμπατριώτες» (Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2005), «Προαγγελία θυελλωδών ανέμων: Ο πόλεμος της Αλβανίας και η πρώτη περίοδος της Κατοχής» (Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2009), «Άμπωτη και παλίρροια. Ιστορία της Ευρώπης στον εικοστό αιώνα» (Βιβλιόραμα, Α’ τόμος, Αθήνα, 2014).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου