Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

«Πόλη Χωρίς Εβραίους»

Προφητική βωβή ταινία που προέβλεπε την άνοδο του ναζισμού βρέθηκε μετά από 90 χρόνια
Αποτέλεσμα εικόνας για Die Stadt ohne Juden
Η βωβή ταινία «Πόλη Χωρίς Εβραίους» είχε εξαφανιστεί για πάνω από 90 χρόνια και όλοι πίστευαν ότι ήταν οριστικά χαμένη. Κι όμως η προφητική ταινία για την άνοδο του ναζισμού βρέθηκε, διασώθηκε από τη φθορά και, με ψηφιακή επεξεργασία, αναμένεται  να επανεκδοθεί. 

Η ταινία βασίζεται, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, σε μια δυστοπική νουβέλα του Εβραίου συγγραφέα Ούγκο Μπετάουερ, με τίτλο «Die Stadt ohne Juden» (Η πόλη χωρίς Εβραίους).

Έκανε πρεμιέρα στη Βιέννη τον Ιούλιο του 1924 και η υπόθεσή της συγκλονίζει λόγω της ομοιότητάς της με τις πρακτικές του Γ' Ράιχ, όπως θα εφαρμοστούν μερικά χρόνια αργότερα:
Λίγο μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με τον πληθωρισμό στα ύψη και τους κατοίκους μιας γερμανόφωνης πόλης αρχίζουν να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου. Οι πολιτικοί βρίσκουν γρήγορα έναν αποδιοπομπαίο τράγο: «Ο λαός» ανακοινώνει ο καγκελάριος, «απαιτεί να εξοριστούν όλοι οι Εβραίοι».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η βωβή ταινία ανακαλύφθηκε τυχαία σε ένα παριζιάνικο παζάρι και, αφού υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, θα διατεθεί ξανά στην κανονική της μορφή για πρώτη φορά, με πρεμιέρα που θα περιλαμβάνει νέα ηχητική υπόκρουση από την ορχήστρα της Βιέννης το φθινόπωρο του 2017.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπετάουερ, ο συγγραφέας του βιβλίου που ενέπνευσε την ταινία, δολοφονήθηκε στο γραφείο του από ένα πρώην μέλος του τότε απαγορευμένου ναζιστικού κόμματος, λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα της ταινίας.

Επίσης, η ιστορία επιφύλασσε άσχημες εξελίξεις για τους πρωταγωνιστές: Ο Γιόχαν Ρίμαν, που παίζει τον Εβραίο πρωταγωνιστή, Λέο Στρακός, αργότερα μπήκε στο Ναζιστικό κόμμα και το 1944 έπαιξε στο Άουσιβτς, ενώ ο ηθοποιός Χανς Μόζερ, που έπαιξε έναν από τους πιο σκληρούς αντισημίτες της ταινίας, αναγκάστηκε να φύγει από την Αυστρία επειδή αρνήθηκε να χωρίσει την Εβραία σύζυγό του.

Δείτε ένα απόσπασμα της προφητικής ταινίας που «αλιεύσαμε» στο διαδίκτυο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου