Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

«Α' Διεθνές Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο για τη Θεσπρωτία»

Από σήμερα έως την Κυριακή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Ξεκινά το Α' Διεθνές Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο για τη Θεσπρωτία
Ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη, στην Ηγουμενίτσα το «Α΄ Διεθνές Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο» που έχει σκοπό την παρουσίαση και την προβολή, τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό, των νεότερων δεδομένων της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας για τη Θεσπρωτία.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ως χρονολογικό πλαίσιο αναφοράς, έχει οριστεί η περίοδος από την απώτερη προϊστορία έως τους νεότερους χρόνους.

Το Συνέδριο θα διαρκέσει έως την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου και οι εργασίες του, θα διεξαχθούν στην αίθουσα «Σωτήρης Δάκαρης» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Κατά την εναρκτήρια τελετή, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα τιμηθούν ο Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, ακαδημαϊκός και επί σειρά ετών έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ηπείρου, καθώς και ο θεσπρωτός καθηγητής Αρχαιολογίας Αντώνης Ζώης.

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Περιήγηση στη Βυζαντινή Θεσπρωτία», που θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας μέχρι τις 8 Μαρτίου 2017.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου επίσκεψη σε βυζαντινά μνημεία της Παραμυθιάς, ενώ την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί δύο παράλληλες εκδρομές, στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελέας και της Οσδίνας που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Σουλίου, στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων και στην Ιερά Μονή Γηρομερίου του Δήμου Φιλιατών.

Το Α’ Διεθνές Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο για τη Θεσπρωτία υποστηρίζεται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, τον Δήμο Ηγουμενίτσας, τον Δήμο Σουλίου, τον Δήμο Φιλιατών, τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσπρωτίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου