Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

«93 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν»

Διήμερο αφιέρωμα στον κινηματογράφο Αλκυονίς
Αποτέλεσμα εικόνας για Λένιν
Στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema σήμερα, Σάββατο 21 και αύριο Κυριακή 22 Γενάρη, διοργανώνεται διήμερο αφιέρωμα με οκτώ ταινίες και ντοκιμαντέρ για τον ηγέτη της επανάστασης.

«Εμείς αρχίσαμε... ο δρόμος χαράχτηκε...»! ΛΕΝΙΝ

«Για μας ο κινηματογράφος είναι η σημαντικότερη από όλες τις τέχνες» ΛΕΝΙΝ

Και η έβδομη τέχνη τον τίμησε με τη δημιουργία αξιόλογων ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ προβάλλοντας τη ζωή του και το έργο του Λένιν καταγραμμένο μέσα από τον κινηματογραφικό φακό διάσημων σκηνοθετών αναδεικνύοντας την μεγάλη προσωπικότητά του.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/1  στις 20.00

«ΤΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ» του ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ

Την προβολή  θα συνοδεύει ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ δυο εξαιρετικών μουσικών. Του συνθέτη πολυοργανίστα ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΜΟΥΣΑ (ΘΕΡΑΜΙΝ-ΚΙΘΑΡΑ-ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΙΟΝΙ) και του συνθέτη μπασίστα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΡΑΜΠΑ (ΚΟΝΤΡΑ ΜΠΑΣΟ).

Η προβολή της ταινίας θα γίνει ΣΑΒΒΑΤΟ 21/1/17 20.00  στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema στο πλαίσιο του μεγάλου, πολύπτυχου αφιερώματος «100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».

Ρηξικέλευθος, πρωτοποριακός, επαναστατικός και επαναστατημένος, ο ΒΕΡΤΟΦ μετατρέπει έναεπετειακό ντοκιμαντέρ για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, σε συγκλονιστικό ύμνο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, σε δημιουργική έκφραση των προταγμάτων της Επανάστασης του Οχτώβρη, αλλά και σε ένα διαχρονικό, κινηματογραφικό masterclass που συντρίβει τα στερεοτυπικά ιδεολογήματα για την στρατευμένη τέχνη και σε αισθητικό επίπεδο.

Η ταινία έτυχε αμέσως θερμότατης υποδοχής από κοινό και κριτική, τόσο στην ΕΣΣΔ, όσο και στο εξωτερικό, ενώ απέσπασε και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

«(...) και προχωρούν/ μέσα απ’ την παγωνιά/ και προχωρούν/ μέσα απ’ την πείνα/ και προχωρούν/ μέσα απ’ την φωτιά/ και προχωρούν/ τους οδηγεί/ ο Ιλίτς Λένιν(...)»

(«Τρία τραγούδια για τον Λένιν», Δεύτερο Τραγούδι)

Η έκφραση του ΒΕΡΤΟΦ στο κινηματογράφο ως «τέχνη - οικοδόμου της ζωής», καταγράφοντας ότι δεν είναι ορατό, σε μια ταινία που είναι οπτική και ηχητική μπάντα, του αρχετυπικού μύθου Ζωή-Θάνατος-Ανάσταση.

Το τελικό αποτέλεσμα η συνταρακτική οπτικοακουστική συμφωνία που πήρε μια από τις πρώτες θέσεις στην Ιστορία του Κινηματογράφου, ένα διαχρονικό, κινηματογραφικό masterclass του Βερτοφ, του ρηξικέλευθου, πρωτοποριακού, επαναστατικού και επαναστατημένου σκηνοθέτη που μετατρέπει ένα επετειακό ντοκιμαντέρ για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, σε συγκλονιστικό ύμνο.

Οι μουσικοί σε μια in situ ανάγνωση της ταινίας κάνοντας χρήση πρωτότυπων οργάνων δημιουργεί μουσικά ‘εργόχειρα’ που αλληλεπιδρούν με το έργο , εξελίσσονται, κορυφώνονται και έπειτα... σβήνουν, χάνονται. Μια ανάγνωση της ταινίας ως παρτιτούρα με αυτοσχεδιαστική μουσική, πλημμυρισμένη από σπάνια ηχοχρώματα.

 Εισιτήριο:
€10.00, Φοιτητικό/Ανέργων €5.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/1 από 12.00 έως 17.30

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 93 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ

1.      «ΒΛΑΝΤΙΜΗΡΟΣ ΙΛΙΤΣ ΛΕΝΙΝ» Σκηνοθεσία: Β. Μπελιάεφ, Μ. Σλαβίνσκαϊα , Σοβιετική Ένωση, 1955

2.      «Ο ΛΕΝΙΝ ΖΕΙ» Σκηνοθεσία:  Μ.Ρομμ, Σοβιετική Ένωση, 1969

3.      «ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΖΩΗΣ» Σκηνοθεσία: Σ.Πουμπιάνσκαια, Σοβιετική Ένωση, 1958

4.      «ΟΚΤΩΒΡΗΣ» Σκηνοθεσία: Σ. Αϊζενστάiν, Σοβιετική Ένωση, 1927

5.      «Β. Ι. ΛΕΝΙΝ» Σκηνοθεσία:  Α. Ζενιάκιν, Σοβιετική Ένωση,  1983

6.      «Ο ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ» Σκηνοθεσία: Λ. Κρίστη, Σοβιετική Ένωση, 1980

7.      «ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΟΣΤΟ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ» Σκηνοθεσία:  Ι.Βεσσαράμποβ, Σοβιετική Ένωση, 1982

Ημερήσιο εισιτήριο για όλες τις ταινίες
€5.00, Ανέργων €3.00
ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτωρίας, 104 34 ΑθήναΒ.Ι.ΛΕΝΙΝ
«Πιο ζωντανός απ' τους ζωντανούς»

Στις 21 Γενάρη 1924, ώρα 6.50` το βράδυ, ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν άφησε την τελευταία του πνοή στο Μαξίμ Γκόρκι. Η είδηση ήταν αναπάντεχη, γιατί κανείς δεν ήταν έτοιμος να αποδειχτεί ένα τέτοιο γεγονός ως πραγματικό. 

Η είδηση του θανάτου του ΛΕΝΙΝ μεταδόθηκε από το σοβιετικό ραδιόφωνο στη Σοβιετική Ένωση και σ' όλο τον κόσμο στις 22 Γενάρη 1924, στις 6 το πρωί. Η ΚΕ του Μπολσεβίκικου Κόμματος, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της, έβγαζε ανακοίνωση «Προς το κόμμα, όλους τους εργαζόμενους», με την οποία ανέφερε πως μετά τον Μαρξ η ιστορία του απελευθερωτικού κινήματος δεν είχε αναδείξει μια τόσο γιγάντια μορφή σαν τον Λένιν.

«Ό,τι πραγματικά μεγάλο και ηρωικό έχει το προλεταριάτο - έλεγε η ανακοίνωση - ατρόμητο μυαλό, θέληση σιδερένια, αλύγιστη, επίμονη θέληση που δαμάζει τα πάντα, ιερό μίσος, μίσος θανάσιμο ενάντια στη σκλαβιά και την καταπίεση, επαναστατικό πάθος, που μετακινεί βουνά, απεριόριστη πίστη στις δημιουργικές δυνάμεις των μαζών, τεράστια οργανωτική μεγαλοφυία, όλα αυτά βρήκαν τη μεγαλειώδη ενσάρκωσή τους στον Λένιν, που το όνομά του έγινε σύμβολο του νέου κόσμου από τη Δύση ως την Ανατολή, από το Νότο ως το Βορρά».

Σε ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο άρθρο του στο «Ρ», εκείνες τις ημέρες ο Γ. Κορδάτος έγραφε:
«Το θλιβερόν άγγελμα που από προχθές εβύθισε εις την αγωνίαν την εργατικήν τάξιν όλου του κόσμου αληθεύει. Ο ΛΕΝΙΝ πέθανε στις 21 Γενάρη υποκύψας στο μοιραίο έπειτα από πολυχρόνιον αρρώστιαν. Σφίγγοντας την καρδιά τους από στυγνήν αγωνίαν, άφατον λύπην, οι Ρώσοι εργάτες και χωρικοί που θα προπέμψουν σήμερα τον ΛΕΝΙΝ με τις μεγαλύτερες τιμές στην τελευταία του κατοικίαν, είμαστε βέβαιοι πως θα ορκιστούν - και μαζί τους όλοι οι εργάτες του κόσμου…».

Από το Μαξίμ Γκόρκι η σορός του Λένιν μεταφέρθηκε στις 23 του Γενάρη στη Μόσχα και τοποθετήθηκε για δημόσια αποτίμηση φόρου τιμής στην Αίθουσα με τις Κολόνες του Μεγάρου των Συνδικάτων. Εκεί έμεινε μέχρι τις 27 του μηνός.

Στις 27 Γενάρη η σορός του Λένιν μεταφέρθηκε στην Κόκκινη Πλατεία και στις 4 η ώρα το απόγευμα τοποθετήθηκε στο Μαυσωλείο.

Ο θάνατός του Λένιν, έγραφε αργότερα ο Μαξίμ Γκόρκι, «υπογραμμίζει ακόμα πιο καθαρά στα μάτια της υφηλίου την αξία του - την αξία του αρχηγού του παγκόσμιου προλεταριάτου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου