Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

«Baal»

Όταν ο Φασμπίντερ συνάντησε τον Μπρεχτ
Αποτέλεσμα εικόνας για Μπρεχτ «Baal»
Η τηλεοπτική διασκευή του πρώτου θεατρικού έργου του Μπρεχτ, «Baal», από τον Φόλκερ Σλέντορφ, με τον Φασμπίντερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ινστιτούτο Goethe.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την πρώτη παρουσίαση του Μπρεχτ στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1957 στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν («Ο κύκλος με την κιμωλία» σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν), το Ινστιτούτο Goethe παρουσιάζει σε πρώτη ελληνική προβολή τη μεταφορά του πρώτου θεατρικού έργου του Μπρεχτ «Baal» στην οθόνη από τον Φόλκερ Σλέντορφ με τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αμέσως μετά την πρώτη προβολή της ταινίας από την τηλεόραση, το 1970, η χήρα και κληρονόμος των δικαιωμάτων των έργων του Μπρεχτ, Ελένε Βάιγκελ απαγόρευσε κάθε περαιτέρω παρουσίαση του φιλμ. 

Ο «Baal» παρέμεινε για 44 χρόνια θρυλικός και «αθέατος» για να επιστρέψει και πάλι στις αίθουσες το 2014, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Την προβολή της ταινίας την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου θα προλογίσουν ο Λουκάς Κατσίκας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», και ο Πλάτων Μαυρομούστακος, Καθηγητής Θεατρολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Baal/Μπάαλ (1969, 84´)

Το θεατρικό έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ στον κινηματογράφο

Σκηνοθεσία: Φόλκερ Σλέντορφ

Με τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αμέσως μετά την πρώτη της προβολή από την τηλεόραση το 1970 η χήρα και κληρονόμος των δικαιωμάτων των έργων του Μπρεχτ, Ελένε Βάιγκελ απαγόρευσε κάθε περαιτέρω παρουσίαση της ταινίας. Ο «Baal» παρέμεινε για 44 χρόνια θρυλικός και «αθέατος» για να επιστρέψει και πάλι στις αίθουσες το 2014 στο φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ο αναρχικός ποιητής Baal μονιάζει σε μια σοφίτα κι απαγγέλλει τα ποιήματά του στα καπηλειά. Λατρεύει το σναπς, το τσιγάρο, τις γυναίκες, τους άντρες. Η καλή κοινωνία αρχικά αποθεώνει τον οργισμένο νεαρό ποιητή και μετά, όταν εκείνος την προβοκάρει, τον ξερνάει.

Ο Baal περιφέρεται σαν τ' αδέσποτα στα δάση, στις autobahn (τις γερμανικές λεωφόρους), στους αγρούς με αχαλίνωτη ενέργεια κι έναν κρυφό φόβο για τον θάνατο: Ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ με δερμάτινο σακάκι κι αναμμένο τσιγάρο στο χέρι παίζει τον Baal και συγχρόνως τον εαυτό του.

Η ταινία προβάλλεται σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

Οι διάλογοι αποτελούν μια σύνθεση από τις διάφορες επανεγγραφές του θεατρικού έργου από τον Μπρεχτ. Ο υποτιτλισμός βασίστηκε στην ελληνική μετάφραση της γραφής του 1922 από τον Πέτρο Μάρκαρη.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017, στις 20:30 το βράδυ στο Goethe - Institut Athen (Ομήρου 14 - 16, Αθήνα).

Η ταινία προβάλλεται σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διαβάστε επίσης:

«Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου