Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Εικαστική έκθεση αφιερωμένη εξ' ολοκλήρου στον μεγάλο σκηνοθέτη
Το κάδρο, η σκηνοθετική ματιά και το σύνθετο περιεχόμενο των ταινιών του Θεόδωρου Αγγελόπουλου αποτελούν τη βάση και την αφετηρία μιας εικαστικής έκθεσης, αφιερωμένης εξ' ολοκλήρου σε εκείνον. 

Μέσα από τα κινηματογραφικά του πλάνα, ο μεγάλος σκηνοθέτης εμβάθυνε στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων και δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή. Το έργο του παρουσιάζει τόσο τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, όσο και τα μικρότερα, τα πιο ασήμαντα, ώστε τίποτα  να μη μένει μετέωρο και ξεχασμένο μέσα στον χρόνο.

Στα στοιχεία αυτά ακριβώς εστιάζει το εικαστικό αφιέρωμα της αίθουσας τέχνης kaplanon 5 που εγκαινιάστηκε στις 24 Ιανουαρίου 2017 μέρα που συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από το θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Το αφιέρωμα τιμά τον δημιουργό που χάραξε τα αρχικά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος αποτελεί το τυπικό παράδειγμα του δημιουργού που μπόρεσε να ενσωματώσει στο έργο του τις μνήμες και τα βιώματα του εθνικού συλλογικού ασυνείδητου μετουσιώνοντας σε ποιητικές εικόνες διαχρονικής εμβέλειας στοιχεία της καθημερινότητας αλλά και της Ελληνικής Ιστορίας μετατρέποντάς τα σε παγκόσμια παρακαταθήκη και πανανθρώπινο πολιτιστικό κεφάλαιο.

Ο κινηματογράφος του Αγγελόπουλου κατόρθωσε να διατυπώσει στον κινηματογραφικό λόγο αυτό που ο Walter Benjamin θεωρούσε απαραίτητο για τον σωστό χρονικογράφο- ιστορικό, δηλαδή να αφηγηθεί τα συμβάντα δίχως να διακρίνει τα σημαντικά από τα ασήμαντα και να συμμορφωθεί με την αλήθεια, σύμφωνα με την οποία τίποτε απ᾽ όσα συνέβησαν κάποτε δεν πρέπει να θεωρείται χαμένο για την ιστορία.

Συνεπώς, για να λυτρωθεί η ανθρωπότητα θα πρέπει να μνημονεύει το παρελθόν σε όλες τις στιγμές του χωρίς να αφήνει τίποτα εκτός. Αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που κάνει τις ταινίες του Αγγελόπουλου διαχρονικές και πανανθρώπινες, καθιστώντας τες πραγματικά έργα τέχνης.

Κάθε πλάνο του αντιστοιχεί στην ουσία σε μια σελίδα ιστορίας, εθνικής και παγκόσμιας αλλά και σε μια αυτοδύναμη εικαστική πρόταση μετουσιώνοντας χρόνο, χώρο και κινηματογραφική αφήγηση σε εικαστική παρακαταθήκη που αποσκοπεί στην διαπεδαγώγηση του θεατή μέσω της ανάγνωσης και της διαρκούς αναβίωσης του παρελθόντος στο παρόν.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι
Αναστασίου Δημήτρης, Aποστολάτου Εύα, Βογιατζή Ειρήνη, Γκέλος Λεωνίδας, Διακοδημητρίου Μαρία, Θεοχάρης Σταμάτης, Καρακάσογλου Γιώργος, Κοντογιαννοπούλου Λήδα, Κυριακού Σοφία, Λεοντόπουλος Νίκος,  Πιστώνης Αχιλλέας, Σαλταφέρος Γιώργος, Σούλης Βασίλης, 
Fambris Georgia, Χαδουλού Κατερίνα.

Στην φωτογραφία απεικονίζεται το έργο της Ειρήνης Βογιατζή, «Χνάρια» -Λάδια σε καμβά 70Χ100-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου