Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

«Apropos Documenta»

Μουσική πρωτοπορία στο Ινστιτούτο Goethe
Σήμερα το βράδυ το Goethe-Institut Athen συνεχίζει το πρόγραμμα του «apropos documenta» -το ανοικτό πρότζεκτ που απαρτίζεται από προβολές ταινιών, ιστορικό υλικό, αναγνώσεις, συζητήσεις, συναυλίες και από τη δημιουργία ενός παραγωγικού αρχείου- αφιερώνοντας μια βραδιά στη μουσική πρωτοπορία του 20ού αιώνα σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και τον μουσικό και σκηνοθέτη Κωστή Ζουλιάτη.

Το πρόγραμμα της βραδιάς:

Συναυλία με έργα των Τζον Κέιτζ, Ιάννη Ξενάκη, Γιάννη Χρήστου (25΄)

John Cage Theatre Piece (1960)
Θεατρικό δρώμενο
Συμμετέχουν μέλη του Μουσικού Εργαστηρίου Σύνθεσης και Εκτέλεσης του Αλέξανδρου Καλογερά
Διδασκαλία: Τηλέμαχος Κρεβάικας

Ιάννης Ξενάκης Rebonds b (1987-1989) για σόλο κρουστά
Κωνσταντίνος Σερεμέτης, κρουστά

Γιάννης Χρήστου Επίκυκλος (1968)
Συμμετέχουν μέλη του Μουσικού Εργαστηρίου Σύνθεσης και Εκτέλεσης του Αλέξανδρου Καλογερά
Διδασκαλία: Ιάκωβος Κονιτόπουλος

Ακολουθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «ANAPARASTASIS: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)» (2012, 97΄)

Έρευνα/Κείμενα/Σκηνοθεσία: Κωστής Ζουλιάτης.

Παρουσία του Κωστή Ζουλιάτη

Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) ανήκει στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα, αν και ουσιαστικά αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο άγνωστο.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από σπάνια ενότητα και συνέπεια, τόσο ως προς τις πρωτοποριακές τομές που εισήγαγε στον κόσμο των ήχων και στα καινοτόμα μουσικά συστήματα, όσο και ως προς το φιλοσοφικό του σύμπαν το οποίο εμπνέει και διαπνέει τις συνθέσεις του: ο μύθος, το υπερβατικό, ο μυστικισμός, το αρχέγονο, η τελετουργία, το απρόσιτο, ο πανικός, η υστερία...

Με τον πρόωρο θάνατό του σε τραγικό δυστύχημα την 8η Ιανουαρίου του 1970, ανήμερα των γενεθλίων του, ο κόσμος της σύγχρονης μουσικής στερείται ένα από τα πλέον συναρπαστικά και προκλητικά ταλέντα του.

Το ντοκιμαντέρ αποπειράται να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης και να ακολουθήσει τη διαδρομή της σύντομης ζωής του, η οποία ήταν πάντοτε συνυφασμένη με την τέχνη του και την προσφορά του στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό.

Μέσα από την παρουσίαση της εργογραφίας του συνθέτη, με σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αλλά και συνεντεύξεις με σχεδόν όλο το δημιουργικό και φιλικό κύκλο με τον οποίο συνδέθηκε, το φιλμ αγωνιά να μας φέρει πιο κοντά στο μυστήριο που άφησε πίσω του ο σπουδαίος δημιουργός και να μας κάνει να αναρωτηθούμε για όλες τις μεγάλες στιγμές της τέχνης που συνήθως οι εποχικές συγκυρίες κρύβουν στη σκιά τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για την ηχητική εγκατάσταση «Essay» (Writing through the Essay‚ On the Duty of Civil Disobedience) που ο John Cage παρουσίασε στη documenta 8 (1987) στον κατάλογο της τότε documenta στο φουαγιέ του Ινστιτούτου.

GOETHE-INSTITUT ATHEN
Ομήρου 14-16
Ώρα:
20:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου