Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

«Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο»

Παρουσιάζεται στην Αθήνα το νέο βιβλίο του Μάκη Ρουσομάνη
Τo Σάββατο 11 Μαρτίου, 6 η ώρα το απόγευμα, στο Polis Art Café ο Μάκης Ρουσομάνης θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή μια ιστορία ανάμεσα στην αρχαία Πέργαμο και τη σύγχρονη Σμύρνη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Αλκυόνη Παπαδάκη και Αναστασία Καλλιοντζή. Συμμετέχουν η Μαρία Φουσταλιεράκη και η Κάκια Ξύδη. Την εκδήλωση συντονίζει η Δέσποινα Μπλαστροπούλου


ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Αθήνα και Σμύρνη. Πόσα κοινά έχουν οι δύο αυτές πόλεις… Γνώριμοι άνθρωποι και μυρωδιές οικείες. Φαγητά, μεζεκλίκια και καφέδες. Στη Σμύρνη τούρκικος και στην Αθήνα ελληνικός.

Εκείνος ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός μικρού αγοριού. Σαράντα ετών και Τούρκος μουσουλμάνος. Ένας όμορφος Ανατολίτης που η δουλειά του ξεναγού σε ελληνικά γκρουπ τον έκανε ακόμη πιο γοητευτικό στα γυναικεία βλέμματα. Ήταν ο Κενάν.

Εκείνη ήταν παντρεμένη και μάνα. Τριάντα ετών και καρκινοπαθής, Ελληνίδα και χριστιανή ορθόδοξη. Ήταν όμορφη αλλά και άσχημη, αφού είχε αφεθεί στην καθημερινότητα, στην ασθένεια και στη ρουτίνα της ζωής. Ήταν η Θάλεια.

Πέργαμος Μικράς Ασίας, 160 π.Χ. Η νεαρή κοπέλα περνούσε τον ενός χιλιομέτρου διάδρομο με τους κίονες που οδηγούσε στον χώρο του ιερού υποβασταζόμενη από τη μητέρα της. Δυο σημάδια στον αριστερό μαστό της είδε εκείνο το πρωινό, και πήραν τον δρόμο για το Ασκληπιείο.

Τα πόδια της κόπηκαν καθώς περπατούσαν στο θεραπευτήριο του Ασκληπιού και είδε τη μεγάλη επιγραφή που έγραφε: «Εν ονόματι των θεών απαγορεύεται η είσοδος εις τον Θάνατο».


Μάκης Ρουσομάνης
Ο Μάκης Ρουσομάνης γεννήθηκε στα Κύμινα Θεσσαλονίκης στις 10 Δεκεμβρίου. Μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο πολεμικό ναυτικό. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας και της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας.

Έργα του ιδίου: «Σαν να είχε δει φάντασμα», «Ο Μελένιος, το αηδόνι και ο τυφλός ποντικός»,  «Άυλος έρωτας», «Άστρο φωτεινό, θα ’βγει γιορτινό;» Έχει συμμετάσχει στα συλλογικά έργα «Ανθολόγιο ποιήσεως» των Εκδόσεων Όστρια, και στο «Ποίηση και πεζογραφία λογοτεχνών Β. Ελλάδος» των Εκδόσεων Μέθεξις και στο «Πανανθρώπινες αξίες» της Εχέδωρος Εκδοτική.

Το βιβλίου του «Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου