Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Εκδήλωση για τον Γιώργο Κακουλίδη

Η Καισαριανή τίμησε τον ποιητή της
Με τίτλο «Η Καισαριανή τιμά τον ποιητή της» ο δήμος της πόλης διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη και το έργο του στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου. Ήταν εκεί για να τον τιμήσουν Καισαριανιώτες κάθε ηλικίας, αλλά και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ακόμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ κ.ά.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος επισήμανε ότι ο Γ. Κακουλίδης κουβαλάει την ψυχή, το πνεύμα της πόλης του, ότι έχει βιωματική σχέση με την Καισαριανή της προσφυγιάς, την Καισαριανή του αγώνα για την επιβίωση, του τόπου που πότισαν με το αίμα τους εκατοντάδες πατριώτες κομμουνιστές. Πρόσθεσε ακόμα ότι «στο πρόσωπο του Γιώργου σήμερα τιμούμε τρεις γενιές της Καισαριανής που είναι ταυτόχρονα και τρεις καλλιτεχνικές γενιές» και αναφέρθηκε στον παππού του ποιητή, Γιώργο Κακουλίδη και στον πατέρα του, Δημήτρη που ήταν ζωγράφος. Κατέληξε εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική και κοινωνική προσφορά του Γ. Κακουλίδη μέσα από την τέχνη του.

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση:

«Με αγάπη και σεβασμό παρακολουθούμε το έργο του Γιώργου Κακουλίδη. Είναι ήδη πολύ σημαντική η προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα. Επίσης μαζί με την ποίησή του, το λογοτεχνικό του έργο, τους πίνακές του, μας συντροφεύει κάθε Κυριακή, εδώ και περίπου 20 χρόνια, από τη μόνιμη στήλη του ''Το Απόλυτο Ρόδο'' στον "Ριζοσπάστη", που είναι πραγματική όαση για όλους μας».

Ασυμβίβαστη ποίησηΟ Βάσιας Τσοκόπουλος, ιστορικός, μίλησε για τον Γιώργο Κακουλίδη που «είναι ποιητής με τον πιο φυσικό τρόπο».

Αναφέρθηκε στην ποίησή του που δεν είναι κολλαρισμένη, αλλά ασυμβίβαστη και μαχητική, που είναι απότομη και ζόρικη, αλλά και πλασμένη με εικόνες που λάμπουν σαν πετράδια. Για τον ποιητή που γονατίζει μπροστά στον απόκληρο και τον καταδιωγμένο, σε ιστορικά πρόσωπα που δεν φοβήθηκαν μπροστά στο τέλος.

Τέλος του ευχήθηκε να είναι πάντα ενεργός και να γράφει συνέχεια.

Ολόκληρος μια μνήμηΑκολούθως μίλησε ο Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος - συγγραφέας, που ξεκίνησε λέγοντας:

«Ολόκληρος μία μνήμη. Μου έχει πει: Όλοι έρχονται σε μένα για να τους θυμίσω το παρελθόν. Ακόμα και οι πεθαμένοι μου».

Και στη συνέχεια μίλησε για το παιδί που μεγάλωσε στο ατελιέ του πατέρα του, Δημήτρη, που συναναστράφηκε με τους λογοτέχνες Καρούζο, Κατσαρό, Ακριθάκη και Χάκα, για τον έφηβο που μπάρκαρε και γύρισε όλο τον κόσμο και μετά για τη γνωριμία του με την underground σκηνή των Εξαρχείων και την καθοριστική γνωριμία του με τον Κωστή Μοσκώφ.

Απαγγελία ποιημάτων


Στην εκδήλωση διαβάστηκαν ποιήματα του Γ. Κακουλίδη από τους ηθοποιούς Γιώργο Πέππα και Φαίδρα Παπανικολάου και η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας από το δήμαρχο στον ποιητή, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Διάλογος για την ποίηση και τη ζωή


Ο Β. Τσοκόπουλος και ο Μ. Βιντιάδης συνομίλησαν με τον ποιητή σε έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο για την ποίηση και τη ζωή, κατά τον οποίο ο Γ. Κακουλίδης αναφέρθηκε στην παρουσία του «στην εφημερίδα μου τον "Ριζοσπάστη" μέσα από τη στήλη "Απόλυτο Ρόδο"», που τη χαρακτήρισε καθοριστική στη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου