Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

«Μίκης Θεοδωράκης, Μονόλογοι, Διάλογοι και το Μονοπάτι προς το μέλλον: Συνοπτική παρουσίαση»

Παρουσίαση του βιβλίου της Αναστασίας Βούλγαρη για τον Μίκη Θεοδωράκη
Αποτέλεσμα εικόνας για Μίκης Θεοδωράκης + Ιανός
Το βιβλίο της Αναστασίας Βούλγαρη, «Μίκης Θεοδωράκης, Μονόλογοι, Διάλογοι και το Μονοπάτι προς το μέλλον: Συνοπτική παρουσίαση» θα παρουσιαστεί σήμερα, Τετάρτη, στη Λέσχη Πολιτισμού «Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη-ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» στο ΘΕΑΤΡΟ «Έαρ-Βικτώρια».

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 και το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
  • Ο συνταγματολόγος και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Κασιμάτης
  • Ο ποιητής και συγγραφέας Τριαντάφυλλος Σερμέτης
  • Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Μαράτος
  • Ο Ανδρέας Ζερβάκης διαχειριστής της σελίδας «Φίλοι Μίκη Θεοδωράκη»
Το βιβλίο προλογίζουν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Τριαντάφυλλος Σερμέτης.

Συντονίζει η Χρύσα Αριάδνη Κουσελά.

Θα ακολουθήσει συζήτηση και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Είσοδος ελεύθερη.

Τόπος
ΘΕΑΤΡΟ «Έαρ Βικτώρια»
Μαγνησίας 5 & Αριστοτέλους 132, Αθήνα
Ώρα
19:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας Θεάτρου
2108220020

Αποτέλεσμα εικόνας για «Μίκης Θε­ο­δω­ρά­κης, Μο­νό­λο­γοι, Διά­λο­γοι και το Μο­νο­πά­τι προς το μέλ­λον: Συ­νο­πτι­κή πα­ρου­σί­α­ση»
Σηµείωµα της συγγραφέως

Το παρόν βιβλίο αποτελείται από τρία µέρη.

Στο πρώτο µέρος παρατίθεται το πόνηµά µου «Μίκης Θεοδωράκης, Διάλογοι στο Λυκόφως: Συνοπτική παρουσίαση», το οποίο προλογίζει ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, που εκδόθηκε το 2016 και εξαντλήθηκε.

Το δεύτερο µέρος αποτελείται από τα πέντε άρθρα µου για το βιβλίο του Μονόλογοι στο Λυκαυγές, από το Σχόλιο του Μίκη µε τίτλο «Εγώ δεν ξεχνώ» και από το κείµενό του «Επιστολή σε Νεοέλληνα ζωγράφο».

Στο τρίτο µέρος, µε το άρθρο µου «Ο Μίκης µας καλεί σε ένα Νέο Κίνηµα Ζωής», παρουσιάζω τη νέα φιλοσοφική και πολιτική πραγµατεία του Θεοδωράκη «Μονοπάτι προς το µέλλον», η οποία συµπεριλαµβάνεται αυτούσια. Καθώς, όµως, το «Μονοπάτι προς το µέλλον» αποτελεί τη συνέχεια των δύο άρθρων πραγµατειών του Θεοδωράκη «Η αγριότητα του πολιτισµού» και «Οι βιοµηχανίες πολέµου να γίνουν βιοµηχανίες ειρήνης», θεώρησα σκόπιµο να τα συµπεριλάβω στην παρούσα έκδοση, ώστε ο αναγνώστης να έχει µια ολοκληρωµένη άποψη της φιλοσοφικής και πολιτικής ανάλυσης του Θεοδωράκη για τον σηµερινό Άνθρωπο και τον Πολιτισµό και να γνωρίσει την πρότασή του για τη ζωή, την κοινωνία και το µέλλον της ανθρωπότητας.

Ο πρόλογος είναι του Τριαντάφυλλου Σερµέτη µε το πρώτο άρθρο απάντηση, που δηµοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, στο δηµόσιο κάλεσµα του Μίκη για διάλογο για την πραγµατεία του «Μονοπάτι προς το µέλλον». 

Ο πρόλογος προστέθηκε στο βιβλίο κατόπιν επιθυµίας του Μίκη, όπως εκφράζεται στην επιστολή του την οποία παραθέτω.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται µε τον επίλογο του Τριαντάφυλλου, κατόπιν δικής µου επιθυµίας στην οποία ανταποκρίθηκε µε συγκινητική προθυµία. Τον ευχαριστώ. 

Μέσα από τα βάθη της καρδιάς µου ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, αυτόν τον µοναδικό άνθρωπο, ο οποίος µε δίδαξε την ελληνική θέαση του κόσµου. Η ζωή του, η µουσική του, η πολιτική και φιλοσοφική του θεώρηση για τον άνθρωπο και τον κόσµο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαµόρφωση της σκέψης µου και χάραξαν τον νέο δρόµο της ζωής µου.

Αναστασία Βούλγαρη
Οκτώβριος 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου