Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018

«160 χρόνια made in Greece»

Νέα έκθεση στην Τεχνόπολη - Στον θαυμαστό κόσμο της ελληνικής βιομηχανίας

Μετά την άκρως επιτυχημένη περυσινή «GR80s», το κοινό έρχεται σε επαφή με περισσότερες από εκατό καινοτόμες ή πρωτοπόρες εταιρείες που έφεραν τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1860-1970. Στο νέο νοσταλγικό εκθεσιακό πόνημα στην Τεχνόπολη, η έκθεση φέρει τον γενικό τίτλο «160 χρόνια made in Greece».


Η περιήγηση στον κάποτε θαυμαστό κόσμο της ελληνικής βιομηχανίας γίνεται σε δύο κτίρια μέσα από οκτώ κλάδους (μετάλλου, χημικών, οικοδομικών υλικών και υλών, ενέργειας, τροφίμων και ποτών, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, καπνού, επίπλου) και 800 αντικείμενα.

Μηχανήματα όπως: μια σακευτική μηχανή τσιμέντου της ΑΓΕΤ-Ηρακλής από τη δεκαετία του '50. Vintage οικιακές συσκευές «Προτιμώ ΕΣΚΙΜΟ» και «Πίτσος εμπιστοσύνη». Eνα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο Enfield που κατασκευάστηκε στο Νεώριο Σύρου τη δεκαετία του '70. Πρώτες ύλες, φωτογραφίες, διαφημίσεις, σπάνια έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό για κάθε σχεδόν εταιρεία που προέρχονται είτε από τις ίδιες τις εταιρείες που τα διατηρούσαν είτε από συλλέκτες που τα απέκτησαν όταν οι βιομηχανίες έκλεισαν.
Οι βιομηχανίες που παρουσιάζονται επιλέχθηκαν από τη Χριστίνα Αγριαντώνη, στην οποία ανήκει η επιστημονική επιμέλεια, και από τον Γιάννη Στογιαννίδη, ο οποίος ανέλαβε την ιστορική έρευνα. Κριτήριά τους ήταν η πρωτοπορία (κοινώς «βιομηχανίες που εισήγαγαν για πρώτη φορά κάποια προϊόντα»), η καινοτομία («εταιρείες που επινόησαν καινούργιες μεθόδους, έφεραν το μάνατζμεντ, χρησιμοποίησαν τη διαφήμιση συστηματικά») και η μακροβιότητα.

Αφετηρία της έκθεσης για την καταγραφή και ανάδειξη της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ελλάδα αποτελεί το έτος 1860, χρονιά που αρχίζει να λειτουργεί το εργοστάσιο φωταερίου. «Όχι μόνο επειδή είναι ο χώρος όπου φιλοξενείται η έκθεση αλλά και γιατί τότε αρχίζει να λειτουργεί στην Ελλάδα η πρώτη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας. Προφανώς η ενέργεια μπορεί να δώσει κίνηση σε όλες τις βιομηχανίες» εξηγεί ο κ. Στογιαννίδης.

«Είχαν γίνει προσπάθειες και πιο παλιά να ανεγερθούν βιομηχανίες, όμως λίγο-πολύ έκλεισαν, όπως ένα μεγάλο εργοστάσιο ζάχαρης κοντά στην Αταλάντη το 1840. Η μεταξουργία σαν κλάδος είναι η πρώτη βιομηχανία της χώρας, όπως και τα ατμοκίνητα βυρσοδεψεία της Σύρου από το 1855» διευκρινίζει η κυρία Αγριαντώνη.

«160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, Πρωτοπορία, Καινοτομία»
Που:
Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Πότε:
Έως τις 25.3.2018
Εισιτήριο
4 ευρώ, μειωμένο 2,50 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου