Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018

Γιώργος Συμπάρδης "Αδέλφια"

Παρουσίαση του βιβλίου "Αδέλφια" του Γιώργου Συμπάρδη στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες

 
Σε έναν ιδιαίτερο  και καλαίσθητο χώρο, το βιβλιοπωλείο Πλειάδες (Σπ.Μερκούρη 62 Παγκράτι) ο συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης παρουσίασε το νέο του μυθιστόρημα με τον τίτλο  « Αδέρφια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Άλκης Τεμπονέρας ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου.
Για το μυθιστόρημα και τον συγγραφέα μίλησαν:
Η Άννα Αφεντουλίδου, ποιήτρια-κριτικός λογοτεχνίας
Ο Χρίστος Κυθρεώτης, συγγραφέα-κριτικός λογοτεχνίας ενώ τον συντονισμό έκανε η κυρία Ελένη Μπούρα ,υπεύθυνη νεοελληνικής λογοτεχνίας στις εκδόσεις Μεταίχμιο.

  

Η culturagenda παραβρέθηκε στην παρουσίαση  όπως και πλήθος αναγνωστών. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους διακρίναμε, τον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό, τον συγγραφέα Αλέξη Πανσέληνο, τον συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη και την καθηγήτρια νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ κυρία Ερασμία Σταυροπούλου.
Περιγραφή βιβλίου (από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο)
"Έκλεισα την πόρτα και περίμενα. Ούτε ένα λεπτό. Ύστερα η πόρτα άνοιξε κι εκείνος ρίχτηκε με τις γροθιές του καταπάνω μου. Με τη σάρκα μου που κόλλησε στη δική του και με τα πόδια μου που μπλέχτηκαν αξεδιάλυτα με τα πόδια του αντιμετώπισα τη λύσσα του, με σφιχτό ολόκορμο εναγκαλισμό για να μη βρίσκει μέρος ελεύθερο να χτυπήσει. Κάποια στιγμή δεν μπόρεσα άλλο να κρατηθώ, παραδόθηκα. Με έβαλε κάτω, το κεφάλι μου άκουσα, το κεφάλι μου που δονήθηκε και αντήχησε μέσα στο κεφάλι μου από την πρόσκρουση των οστών στο μωσαϊκό. Δεν θα πρέπει να κατάλαβε τι μου συνέβη, χτυπούσε αλύπητα στο στήθος, στο στομάχι, στα πλευρά κι απέδιδε την έλλειψη αντίστασης στην υπεροχή του? του δυνατού, του μεγάλου και προσβεβλημένου αδελφού. Κι εγώ δεν πονούσα ιδιαίτερα, σαν ένα κομμάτι ζυμάρι που εκείνος ζύμωνε και μετάπλαθε με τις γροθιές του ήμουν, μέσα στη σκοτοδίνη για ώρα πολλή? μέχρι που κουράστηκε ή το βαρέθηκε και σταμάτησε.

Τέλη της δεκαετίας του ’50 και αρχές του ’60, εποχή κατά την οποία θεμελιώνεται η μεταπολεμική Ελλάδα, μεγαλώνουν ο αφηγητής και ο κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του Θανάσης. Αυτή είναι η ιστορία τους: η ολωσδιόλου διαφορετική πορεία τους προς την ενηλικίωση και οι συνέπειές της αργότερα, ο ισχυρός δεσμός αίματος που τους ενώνει, αλλά και η αντιπαλότητα και ο ακήρυκτος πόλεμος ανάμεσά τους.
Εποχή αυτιών εκπαιδευμένων και έτοιμων να υπομείνουν τις φανερές και τις συγκαλυμμένες εντολές, να αναγνωρίσουν την επίσημη φωνή της εξουσίας, τη στιβαρή των ειδήσεων που εντυπώνεται και μένει χαραγμένη στη μνήμη για περισσότερο χρόνο από όσο καθαυτά τα γεγονότα, αυτιών που μαλακώνουν τα βράδια από τις φωνές των ερωτευμένων γυναικών που δεν ξέρουν τι τους φταίει κι είναι έτοιμες να δραπετεύσουν από το ίδιο τους το σώμα, φωνές ηθοποιών αλλά και κάνα δυο εκφωνητριών, σκούρες, ευγενικές, τόσο θηλυκές και όμορφες όσο και της μητέρας μου, σχεδόν.
Εποχή αυτιών ικανών να συλλάβουν τον ελάχιστο ψίθυρο τον σχετικό με τα καταχωνιασμένα μυστικά της διπλανής οικογένειας, τον σχετικό με την ανομολόγητη ασθένεια κάποιου μέλους της η οποία θεωρείται ντροπή και αποκρύπτεται μέχρι την τελευταία στιγμή."
 


 Εκδόσεις Μεταίχμιο
Γιώργος Συμπάρδης
978-618-03-1615-5
312
18/10/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου